Wie in een groene omgeving woont, is gezonder en gelukkiger. Dat blijkt uit steeds meer onderzoek. Maar wat als je in een appartement woont, of in een rijhuis zonder tuin? Met een beetje creativiteit creëer je toch een tuingevoel. En misschien is een groen dak wel iets voor jou?

Groen zonder tuin

De ‘urban jungle’ is inmiddels een heuse trend: je woonkamer omtoveren tot een tuin met een overdaad aan planten.

Hou je het groen liever buiten? Bloemen en planten op de vensterbank of op je balkon geven je al een heerlijke groenbonus. Er bestaan zelfs systemen om bloempotten vast te maken aan de regenpijp.

LEES OOK > Niet te onderschatten: het effect van natuur op de mens

Tomaten en kiwi’s

Je hebt ook niet per se een grote lap grond nodig om groenten en kruiden te kweken. Al gehoord van de vierkante-meter-moestuin? Ook een paar gewone bloempotten volstaan om je groene vingers aan het werk te zetten.

Heb je een koertje of een vrije buitenmuur? Denk dan aan klimplanten. In de warmte van de stad groeien druiven en kiwi’s prima, maar ook bramen en de Japanse wijnbes voelen zich er thuis.

Daktuin

Wil je nog meer groen, en heeft je huis een plat of licht hellend dak, dan kun je een groen dak overwegen. Dat is niet alleen een feest voor het oog, het is ook goed voor de natuur en het klimaat.

Voor een echte daktuin zijn de meeste daken niet sterk genoeg. Grotere planten of struiken hebben nu eenmaal een dikke laag aarde nodig. Na een regenbui wordt dat loodzwaar.

Laat dus een architect of expert voor je nakijken of je dak geschikt is voor zo’n intensief groen dak. Het moet bovendien goed geïrrigeerd worden, en je moet het onderhouden, net zoals een gewone tuin.

Groen dak

Als je geen echte tuin kunt maken, is een extensief groen dak misschien wel een optie. Zulke ‘kijkdaktuinen’ zijn niet bedoeld om (vaak) op te lopen. Maar een mooi en rustgevend uitzicht bieden ze wel. Perfect dus voor de achterbouw die zoveel rijwoningen hebben.

Sedumdaken zijn het bekendst. Die bestaan uit vetplanten en andere plantjes die ondiep wortelen en niet veel water nodig hebben. Ze hebben dus voldoende aan een dunne laag substraat.

Wil je meer variatie? Dan kun je ook kiezen voor een gemengde begroeiing, met bijvoorbeeld kruiden en siergrassen.

Correcte aanleg

Nat weegt een extensief systeem 70 tot 100 kg per vierkante meter. Dat kunnen de meeste platte daken vlot dragen. Informeer je wel goed als je het op eigen houtje doet, en zorg voor een correcte opbouw.

Onderaan hoort een wortelwerende laag, zodat de begroeiing de waterdichting van je dak niet kan aantasten. Daarop moet een drainagelaag om overtollig water af te voeren. Bovenaan komt een laag substraat waar de planten in wortelen.

Het hele jaar kleur

En sedumdak blijft het hele jaar groen, met rijke kleurschakeringen wanneer de bloemen in bloei staan. Het is ook een paradijs voor bijen, hommels en vlinders. Wat het nóg leuker maakt om naar te kijken.

Het vergt bovendien weinig onderhoud. Kale plekken raken vanzelf dichtgegroeid. Je moet hooguit een keer per jaar wat onkruid verwijderen en controleren of er geen boomzaden op het dak zijn gevallen die er kiem zijn geschoten.

Warmtebuffer

Een groen dak zal heel wat regenwater opvangen en bijhouden. Dat water stroomt niet naar de riolering, maar ook niet naar je regenput. Iets om zeker rekening mee te houden, als je je regenwater wilt hergebruiken.

LEES OOK > Je dak isoleren: hoe pak je dat aan

Doordat de planten in de zomer het water verdampen, vormt een groendak ook een temperatuurbuffer. Het koelt je dak af.

Het verschil is enorm. Op een klassiek plat dak loopt de temperatuur in de zomer geregeld op tot 70°C. Een groen dak blijft met 35°C maar liefst de helft koeler.

In de winter zorgt de isolerende plantenlaag ervoor dat de warmte beter in huis blijft hangen. Én ze dempt het geluid.

In de zon

Heb je zonnepanelen? Die kun je perfect combineren met een groendak. Zorg dan wel dat de plantjes niet boven de rand van de panelen uitgroeien. Anders zouden ze schaduw kunnen werpen op de zonnepanelen.

Ook een groen dak heeft trouwens zonlicht nodig, maar voor de rest zijn er weinig voorwaarden. Bijna elk plat of licht hellend dak kun je beplanten, hoe groot of hoe klein ook – zelfs het dak van je fietsenstalling of van het konijnenhok.

Op Premiezoeker kun je nakijken of je een premie kunt krijgen voor de aanleg van je groen dak.

LEES OOK > Is investeren in zonnepanelen nog interessant?

Dit artikel is een bewerking van een vraag in de rubriek Vraag & Antwoord in ons magazine De Bond van maart 2021. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 29/03/2021