Wij laten de verwarming vernieuwen. We dachten eraan om onze nieuwe condensatieketel te combineren met een zonneboiler voor warm water. Is dat een goed idee?

Verwarmen met zonne-energie kan met een zonneboiler. Financieel rendeert een zonneboiler als je genoeg warm water verbruikt. Wij raden een zonneboiler aan vanaf drie personen. Verbruik je minder warm water, dan blijft het ecologisch een goede keuze, maar de terugverdientijd is langer.

Als je kiest voor een combinatie van een condensatieketel met een zonneboiler zijn er twee mogelijkheden:
1. Een doorstroomketel na de boiler, die de temperatuur van het inkomende water meet en indien nodig bijverwarmt.

Mogelijk nadeel: de ketel moet het water voldoende kunnen opwarmen als de boiler bijna koud is, zoals op bewolkte winterdagen. Je hebt vaak een iets zwaardere ketel nodig. Let er dan op dat hij voldoende laag kan moduleren (met een kleinere vlam branden als er minder warmte nodig is).

2. Een ketel die de boiler bijverwarmt als die te koud is. Kies een ketel en boiler van hetzelfde merk, zodat de sturingen optimaal samenwerken. De ketel heeft dan tijd genoeg om een deel van de boiler op te warmen, wat een minder hoog vermogen vraagt. Laat de installateur een correcte warmteberekening uitvoeren om te kijken hoe ‘zwaar’ de ketel moet zijn.

Goed om weten: de geplande verlaging van de subsidies in 2019 gaat waarschijnlijk niet door. De Vlaamse regering moet dat nog goedkeuren. Je kan dus nog steeds 550 euro per vierkante meter collector krijgen (begrensd tot 40 procent van de factuur en maximaal 2.750 euro subsidie). Als je badkamer op een verdieping ligt, kan je eventueel overwegen
om een douche-warmteterugwinning (WTW) op de afvoerpijp te plaatsen. Dat halveert de hoeveelheid warm water.

Vraag ernaar bij je installateur, of zoek op het internet naar douche-WTW. Ook voor alleenstaanden en kleine gezinnen is dat een aanrader!

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:

> Energiezuinig huis en toch een hoge energiefactuur? Dit kan de oorzaak zijn

> Waar begin ik met het renoveren van mijn huis?

 

cover de bond november kinderrechtenMeer vragen?

Deze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond van november 2018. Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Contacteer dan adviesdiensten van de Gezinsbond. De gegevens vind je hier.
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen.
Nog geen lid? Dat kan je snel hier regelen!
Gepubliceerd op: 21/12/2018, laatste update op: 18/01/2019

Tags: , , , , ,