Goede keuzes maken bij de aanschaf van een energiezuinig toestel is niet altijd eenvoudig. Zo zijn er zelfs binnen één energielabel grote verschillen in verbruik. Waar vind je hierover onafhankelijke informatie?

Informatie over zuinige toestellen is er genoeg te vinden op het internet, maar je hebt natuurlijk betrouwbare informatie nodig en liefst gratis. Een site die daarbij kan helpen is Top Ten, een project van Bond Beter Leefmilieu.

Je vindt er snel en gemakkelijk de beste en meest zuinige toestellen. Van huishoudtoestellen zoals koelkasten, diepvriezers en droogkasten tot ledlampen, tv- en pc-schermen, auto’s en groene stroom. Alle producten op de site hebben een laag energieverbruik en een beperkte impact op het leefmilieu. Met andere woorden: de beste kwaliteit tegen een redelijke prijs.

Label en verbruik

De TopTen-lijsten worden onafhankelijk en transparant opgesteld. Voor elk type toestel is er een pagina met selectiecriteria beschikbaar. Ook wordt aangegeven welke tests, metingen, labels, evaluaties en wegingen zijn gebruikt.

Bij aanschaf van een nieuw toestel is ook het Europees energielabel een goede hulp. A+++ is de zuinigste categorie. Maar de techniek heeft het label dikwijls al ingehaald. Dat betekent dat er binnen dit label nog veel variatie bestaat. Kijk dus niet enkel naar het globale label, maar ook naar het verbruik op jaarbasis.

Geschat versus werkelijk energieverbruik

Het energielabel voorspelt ongeveer hoeveel een nieuw elektrisch toestel bij jou thuis zal verbruiken. Het opgegeven verbruik is het resultaat is van een bepaalde testprocedure. In realiteit kan dit verbruik een stuk hoger liggen. Bijvoorbeeld omdat de koelkast vaker en langer geopend wordt of omdat niet altijd het eco-programma geselecteerd wordt.

Een toestel moet natuurlijk ook duurzaam en gebruiksvriendelijk zijn. Test Aankoop en ook het Nederlandse www.consumentenbond.nl leveren ook betrouwbare informatie over de toestellen, zij het tegen betaling. Je kan natuurlijk ook in een bibliotheek in de buurt de consumentenmagazines consulteren.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

Gepubliceerd op: 12/10/2018, laatste update op: 10/03/2022