logo consumentenadviesOnze loodgieter heeft een nieuwe douche geplaatst. Maar sinds enige tijd hebben de buren een grote vocht- en schimmelplek op de gemeenschappelijke muur.

 

Wie betaalt de vochtschade bij de buren?

Vier jaar na de plaatsing van de douche bij het gezin van Liesbet sluiten de tegels en de douchebak nog onvoldoende op elkaar aan en in de voegen zitten er gaten. Volgens de loodgieter ligt de houten, buigzame vloer aan de oorzaak van het probleem.

“Daar heeft hij ons bij de plaatsing niet voor gewaarschuwd”, zegt Liesbet. “Bij ons zit er vochtwerende verf op de muur, waardoor de schade aan die kant beperkt is.” De loodgieter heeft met siliconenkit herstellingen uitgevoerd. De douchebak zelf kreeg extra poten. Daar stuurde hij nog een factuur voor op. Maar wie moet eigenlijk opdraaien voor de herstelkosten, en hoe zit het met de garantie?

Loodgieter tien jaar aansprakelijk

In principe heeft een aannemer een tienjarige aansprakelijkheid, onder andere als de gebreken ernstig zijn of het gevolg van een fout. Liesbet kan argumenteren dat haar loodgieter als professioneel deskundige vooraf advies had moeten geven als hij vragen had bij de omstandigheden. Ze kan hem het best aangetekend in gebreke stellen en verwijzen naar de aansprakelijkheid, waar ook de herstelling onder valt.

Elke schade door een inschattingsfout of een slechte afwerking moet ook door de loodgieter vergoed worden. Dus ook de schade bij de buur, die eveneens voortvloeit uit de fout die deze vakman maakte. Een expert kan die schade begroten. Je stelt dan bij voorkeur een expert aan waar beide partijen mee instemmen.

Wat bij discussie?

Mochten Liesbet en haar loodgieter het niet eens worden over de aansprakelijkheid en/of de begroting van de schade, dan kan ze zich nog altijd richten tot de Verzoeningscommissie Bouw. Haar loodgieter moet wel die procedure zien zitten, want dat is op vrijwillige basis. Bovendien is deze bemiddeling niet gratis.

gezinsbond wonenMeer vragen?

Deze consumentenvraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (januari 2019).
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!
Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Contacteer de dienst consumentenzaken van de Gezinsbond, via mail (consumentenklachten@gezinsbond.be) of via telefoon (02-507.89.64). Deze dienst is gratis voor leden van de Gezinsbond.
Op de hoogte blijven van onze laatste tips en al ons advies? Je kan de Gezinsbond volgen op allerlei manier:
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
Gepubliceerd op: 10/05/2019, laatste update op: 08/07/2019

Tags: ,