Een eigen huis, dat is nog steeds onze woondroom. Maar heel wat alleenstaanden en koppels met een bescheiden inkomen kunnen dat niet betalen. Toch slagen velen erin die woondroom wél te realiseren door bij het Vlaams Woningfonds te lenen. Dat is te danken aan de voordelige rentevoeten en aan de mogelijkheid om tot 100% van de kostprijs of waarde van de woning te lenen.

Lenen bij Vlaams Woningfonds? Zowel gezinnen als alleenstaanden kunnen dankzij een lening van het Vlaams Woningfonds een eigen woning kopen, behouden en/of renoveren. Veel gezinnen doen dat dan ook. In 2020 werden er 1.743 woonkredieten toegekend.

Grote gezinnen en alleenstaand

Gezinnen met minstens drie kinderen zijn een belangrijke groep (35,57 procent), op de voet gevolgd door alleenstaande ouders (25,07 procent). De gemiddelde waarde van een woning was vorig jaar 223.154 euro. Het woonkrediet zorgde daarbij voor bijna 78 procent van de financiering.

Met een Vlaamse woonlening geniet je van een uiterst lage rentevoet (vanaf 1,60 % in functie van de looptijd). Daarnaast kan je lenen tot 100% van de kostprijs of waarde van de woning.

En er zijn nog troeven:

  • lage dossierkosten
  • een gratis schatting van de woning
  • een besparing van enkele honderden euro’s door lage kredietaktekosten
  • lenen zonder bancaire verplichtingen

Maandelijkse aflossing

Gezinnen of alleenstaanden die een hypothecaire lening bij het Vlaams Woningfonds afsluiten, stellen zich vanzelfsprekend de vraag: ‘Hoeveel zullen wij maandelijks moeten aflossen?’ Vorig jaar ging het gemiddeld over een bedrag van 735,84 euro per maand.

Gezinnen-ontleners vinden daardoor een aanvaardbaar financieel evenwicht tussen de kosten die ze aan huisvesting moeten besteden en het inkomen waarover ze elke maand beschikken.

Lening voor energierenovatie

Vanaf 1 januari 2022 kunnen sociale ontleners bij het Vlaams Woningfonds ook terecht voor een renteloze lening voor energierenovatie. Die is bedoeld voor grondige energetische aanpassingen aan woningen of appartementen die slecht scoren op het vlak van energie.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 30/07/2018, laatste update op: 14/12/2021

Tags: , , ,