Ik ben elektromagnetisch hypergevoelig. Mag ik een digitale elektriciteits- en gasmeter weigeren? Ook omwille van mogelijke risico's van elektrosmog voor de gezondheid van mijn kinderen?

Advies over energieMomenteel ziet het er niet naar uit dat Vlaamse consumenten een slimme meter of digitale meter zullen kunnen weigeren. Minister van Energie Bart Tommelein wil de installatie van deze meters verplichten. Weigert de eigenaar van de woning, dan zouden stroom en eventueel gas afgesloten worden.

De digitale meter zou in Vlaanderen vanaf 2019 geïnstalleerd worden. Dit zal in fases verlopen. Woningen die nieuw gebouwd worden, waar zonnepanelen geïnstalleerd worden of die grondig en energiebesparend worden gerenoveerd, komen het eerst aan de beurt.

Andere regels bij de buren

De situatie in onze buurlanden is anders.

Nederland: de burger heeft het recht om de installatie van de digitale meter te weigeren. Wie vooral bezorgd is voor zijn privacy kan de communicatiefunctie ervan administratief laten uitschakelen.

Verenigd Koninkrijk: de slimme meter kan op elk moment vervangen worden door een klassieke meter.

Frankrijk: geen verplichting om de digitale meter te installeren.

Duitsland: installeert de meter niet wegens te duur.

Elektromagnetische hypersensitiviteit

Voor wie zich hypersensitief voelt aan elektromagnetische straling is er momenteel geen alternatief. Ze zullen de meter dus moeten aanvaarden.

Momenteel weten we ook niet hoeveel straling zo’n digitale meter afgeeft. Vermoedelijk is die straling beperkt. Al kan het regelmatig draadloos doorsturen van het stroom- of gasverbruik wel bijdragen tot de stralingsbelasting in de woning.

Anderzijds zullen de digitale meters wel zorgen voor efficiënter energieverbruik. Daar vaart de hele samenleving wel bij. Zo zal het stroomnet gestabiliseerd worden, zeker als er meer en meer elektrisch wordt gereden.

Nog interessant voor jou:

 

Meer vragen?

Deze consumentenvraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (18 april 2018). Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Contacteer dan de energieconsulent van de Gezinsbond via energieconsulent@gezinsbond.be of 02-507.88.60.
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!
Gepubliceerd op: 13/08/2018

Tags: , , , ,