Ik ben elektromagnetisch hypergevoelig. Mag ik een digitale elektriciteits- en gasmeter weigeren? Ook omwille van mogelijke risico's van elektrosmog voor de gezondheid van mijn kinderen?

Advies over energieSinds 2019 wordt de digitale meter in Vlaanderen uitgerold. Die meter moet zorgen voor een efficiënter energieverbruik, en daar vaart de hele samenleving wel bij. Dankzij het slimme systeem stabiliseert het stroomnet, zeker als er meer en meer elektrisch wordt gereden.

De uitrol verloopt in fases. Woningen die nieuw gebouwd worden, waar zonnepanelen geïnstalleerd worden of die grondig en energiebesparend worden gerenoveerd, komen het eerst aan de beurt.

De overstap naar de digitale meter is wettelijk verplicht. Weigert de eigenaar van de woning, dan kunnen stroom en eventueel gas afgesloten worden.

Elektromagnetische hypersensitiviteit

Wie zich hypersensitief voelt aan elektromagnetische straling heeft wel het recht om de draadloze digitale meter te weigeren.

Momenteel weten we niet hoeveel straling zo’n meter afgeeft, maar vermoedelijk is dat beperkt. Toch kan het regelmatig draadloos doorsturen van het stroom- of gasverbruik wel bijdragen tot de stralingsbelasting in de woning.

Wie de draadloze meter weigert, krijgt een digitale meter die via kabel communiceert met de distributienetbeheerder. Die meters zouden pas beschikbaar zijn vanaf 2023. De energieregulator moet nog bepalen of er een hoger kostplaatje vasthangt aan die keuze.

Andere regels bij de buren

De situatie in onze buurlanden is anders.

Nederland: de burger heeft het recht om de installatie van de digitale meter te weigeren. Wie vooral bezorgd is voor zijn privacy kan de communicatiefunctie ervan administratief laten uitschakelen.

Verenigd Koninkrijk: de slimme meter kan op elk moment vervangen worden door een klassieke meter.

Frankrijk: geen verplichting om de digitale meter te installeren.

Duitsland: installeert de meter niet wegens te duur.

Nog interessant voor jou:

 

Deze consumentenvraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (18 april 2018) en is bijgewerkt in januari 2021.
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!
Gepubliceerd op: 04/05/2018, laatste update op: 11/03/2022

Tags: , , , ,