logo studiedienstDe kleinkinderen komen soms logeren en gebruiken daarvoor de zolderkamer. Kan ik het glas in mijn dakraam vervangen, zodat ze ook ’s winters bij ons kunnen slapen?

Hoogrendementsglas

Zeker bij de bekendere merken kan een glazenmaker het glas van een dakraam vervangen door het oude raam eruit te klikken. Heb je een ouder dakraam, dan zit er waarschijnlijk klassiek dubbelglas in. Nieuw hoogrendementsglas bestaat in dezelfde maten, maar isoleert tot drie keer beter. In het raam vind je het typeplaatje. Met de codes die daarop staan, kan je glasleverancier direct aan de slag. Ook in andere bestaande ramen kan je het oude dubbelglas meestal makkelijk vervangen door hoogrendementsglas! Een investering die heel wat comfort oplevert.

Isolerende afstandshouders

Bij de bestelling vraag je het best om isolerende afstandhouders te gebruiken. Bij klassiek glas zie je rondom een aluminium band tussen beide glasbladen. Aluminium is echter een heel goede geleider van warmte. Met een isolerende afstandshouder verlies je heel wat minder energie.

Denk ook aan zonwering

Het is nu weliswaar nog zomer. Denk je ook aan zonwering? Je kan zonwerend glas plaatsen, maar dat houdt ook in de winter de zon buiten. En dat is jammer. Een rolluik houdt zowel zon als licht tegen. Dat is handig als de kleinkinderen in de zomer gaan slapen voor het buiten helemaal donker is. Vaak kunnen er nog rolluiken geplaatst worden op bestaande dakvensters. Lukt dat niet, kies dan voor een zonwerende doek aan de buitenkant, en verduisterende gordijnen aan de binnenkant.

Groot onderhoud

Doe ineens ook groot onderhoud op je raam. Misschien is het tijd om de vernislaag of de verf eens te vernieuwen. Reinig ook de ventilatieopening en het insectengaas en vervang de rubbers. Zo gaat je raam weer jaren mee.

 

Meer vragen?

Deze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (februari 2019).
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis een beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!
Gepubliceerd op: 07/01/2020, laatste update op: 07/03/2022

Tags: ,