Advies over energieMijn gloei- en halogeenlampen zijn stilaan aan vervanging toe. Hoe kan ik ledlampen kiezen zodat ik een warme, aangepaste verlichting in mijn woning heb?

Waarom ledlampen?

Ledlampen gaan zo’n tien keer langer mee dan halogeen: gemiddeld 25.000 branduren. Als je weet dat je in een keuken of living zo’n 1.000 branduren per jaar nodig hebt, is de keuze voor een ledlamp dus een beslissing op lange termijn. Ze verbruiken tot tien keer minder dan halogeen en zullen je door hun lange levensduur veel stroom besparen. Weet daarbij dat de goedkoopste niet noodzakelijk de meest voordelige zijn.

Lumen als nieuw richtsnoer voor lichtsterkte

De lichthoeveelheid van oude lampen werd uitgedrukt in watt (W). Om de lichtopbrengst van verschillende lampen goed te kunnen vergelijken gebruiken we beter lumen (lm). Lichtopbrengst is de som van al het licht dat de lamp uitstraalt. Een gloeilamp van 75 W heeft een lichtopbrengst van 900 tot 1000 lm.

Met een rondschijnende lamp (‘peertje’) van deze sterkte kan je al makkelijk een kamer verlichten. Bij een spot is de lichtbundel meer gericht, dus kan je met minder lumen dan een peertje hetzelfde effect hebben op de plek waar het licht valt. Om een 35 watt halogeenspotje te vervangen heb je zo’n 250 lumen nodig, voor een 50 watt halogeenspot zo’n 350-400 lumen.

Denk eraan dat je met het ouder worden steeds meer lichtsterkte nodig hebt: je kan dan best iets meer lumen installeren.

Warm licht

Lampen hebben een kleurtemperatuur, uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe lager dit getal, hoe prettiger het licht wordt ervaren (geler licht, warm wit). Hoe hoger het getal, hoe witter of blauwer het licht. Dat is minder gezellig, maar beter voor nauwkeurig werk. Voor de woonkamer kies je best 2.700 K, terwijl 4.000 K is goed voor keuken, badkamer en bureau.

Ledlampen zijn beschikbaar in alle types van fitting. Bij twijfel kan je de oude lamp eruit halen en voorleggen in een verlichtingszaak.

 

Meer vragen?

Deze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (februari 2019).
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!

 

 

Gepubliceerd op: 23/07/2019, laatste update op: 10/03/2022

Tags: , ,