Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft nieuwe subsidies aangekondigd voor wie zonnepanelen plaatst vanaf 2021. Je hebt dan wel geen recht meer op een terugdraaiende teller. Welk systeem is het voordeligst?

De terugdraaiende teller

Eerst het goede nieuws: zonnepanelen blijven een rendabele investering. Elektriciteit in Vlaanderen is duur. Met eigen zonnepanelen maak je ze sowieso goedkoper. Wie economisch het onderste uit de kan wil, moet even rekenen.

Als je nu zonnepanelen plaatst en ze laat keuren voor 31 december 2020, kun je nog vijftien jaar gebruikmaken van een terugdraaiende teller. Als er veel zon is terwijl je weinig verbruikt, draait de teller achteruit. Zo kan je die stroom later gratis weer van het net afhalen.

Om het net als batterij te gebruiken, betaal je een forfaitair ‘prosumententarief’. Het bedrag hangt af van het vermogen van je omvormer. Kies die dus niet te groot! Voor veel gezinnen is dit de goedkoopste oplossing.

Gebruik je een deel van de stroom voor verwarming, bijvoorbeeld voor een elektrische boiler of warmtepomp? Dan is dit systeem bijna zeker voordeliger.

LEES OOK > Je dak isoleren, hoe pak je dat aan?

Of de subsidies voor zonnepanelen

Gebruik je veel van je stroom zelf terwijl de zon schijnt? Dan is het nieuwe systeem mogelijk voordeliger. Je betaalt immers geen ‘prosumententarief’. Stroom op overschot verkoop je aan je leverancier. De prijs die je krijgt moet wel nog bepaald worden.

Wanneer de zon niet schijnt, koop je gewoon stroom aan en betaal je daarvoor de volle prijs. Maak je veel stroom in de zomer om in de winter mee te verwarmen, dan komt dat duur uit. Ben je echter overdag thuis en kun je wassen als de zon schijnt, dan is dit systeem beter.

De meeste gezinnen gebruiken ’s avonds de meeste stroom. Panelen op het westen, of een oost-westverdeling geven je de meeste mogelijkheid om de stroom zelf te verbruiken. Kies je voor dit systeem, dan bestel je de panelen het best pas in 2021. De jaren daarna daalt de premie stelselmatig.

Meer info via energiesparen.be.

Dit artikel verscheen in augustus 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 03/08/2020, laatste update op: 04/08/2020

Tags: