Om je woondroom waar te maken, zijn er heel wat praktische, administratieve en financiële barrières. Heb je een visuele beperking, dan bots je op nog meer hindernissen. Dat merken ook Léticia en Jan, die twee jaar geleden aan de rand van Brugge een appartement gekocht hebben.

Zelfstandig wonen met een beperking: dat heeft zo zijn specifieke uitdagingen. Het gaat niet enkel over of je het kan betalen, maar ook over een aangepaste omgeving, binnenshuis én buitenshuis.

Léticia: “In augustus 2016 zijn we naar een appartement verhuisd in hetzelfde gebouw waar we tevoren een flat huurden. We hebben veel geluk gehad, want onze vroegere buurvrouw wilde haar appartement aan ons verkopen. Eerst waren we van plan om een sociale woning te huren, maar dat was niet vanzelfsprekend. Sommige sociale huurwoningen zijn ingericht voor rolstoelgebruikers, terwijl wij vooral behoefte hebben aan een buurt met voldoende voorzieningen, zoals winkels en openbaar vervoer. Maar veel sociale woonwijken bevinden zich op een plek die net moeilijk bereikbaar.”

Geluk met bank

Jan: “Toen we beslist hadden om iets te kopen in plaats van te huren, zijn we naar de bank gestapt waar ik al jaren trouwe klant ben. Dat was een goede beslissing. Later hoorden we dat mensen met een tegemoetkoming, zelfs al is dat een vast inkomen, vaak moeilijker bij een anonieme grote bank kunnen lenen. Onze contactpersoon bij de bank vertrouwde erop dat we de lening zouden kunnen terugbetalen.”

Lees ook: Iedereen een huis, maar wat als je niet kan lenen bij de bank?

Léticia: “Ook de schuldsaldoverzekering konden we gelukkig zonder problemen krijgen, want een bank bestempelt een visuele beperking niet als een ziekte. Maar we kennen mensen die door hun ‘ziekte’ geen woning kunnen kopen omdat ze niet in aanmerking komen voor een schuldsaldoverzekering.”

Een schuldsaldoverzekering is wettelijk niet verplicht om een huis te kopen, maar door het hoge geleende bedrag een bank kan deze verzekering wel eisen. Bovendien bieden de banken vaak een ‘lagere’ rentevoet aan als je ook bij hen een schuldsaldoverzekering afsluit. De bank zal je altijd vragen om een uitgebreide gezondheidslijst in te vullen, want bepaalde ziektes, aandoeningen of zelfs arbeidsongevallen kunnen als te risicovol beschouwd worden.

Weigert de bank je te verzekeren of vraagt ze meer dan 75 procent extra ten opzichte van een normale premie, dan kun je bij het Opvolgingsbureau in beroep gaan tegen deze beslissing.

Jan: “Ook de notaris heeft ons correct geholpen. Hij zei dat mensen met een visuele handicap recht hebben op een onafhankelijke lezer. Die persoon neemt dan de verkoopakte door om te zien of er ook echt staat wat de notaris voorleest.”

Discriminatie

Intussen weten Léticia en Jan goed genoeg hoe belangrijk het is hun rechten af te dwingen, ook als het gaat over je woondroom. Als je bijvoorbeeld te maken krijgt met discriminatie, moet je dat zeker melden bij organisaties als Unia.

Léticia: “Jan heeft zelf ervaren dat er ook op huurmarkt nog te veel discriminatie is. Zo deed een immokantoor moeilijk over het feit dat zijn inkomen uit een sociale tegemoetkoming bestaat. Zelfs toen de verhuurder daar geen probleem van maakte, eiste het kantoor dat er iemand voor Jan borg stond. Dat verlangen ze meestal niet van andere huurders.”

Blij met buren

Léticia: “Jan kende de buurt al en dat was een enorm voordeel. Hij neemt zijn witte stok mee en wandelt de straat over naar de bakker. We willen ons zelfstandig kunnen verplaatsen zonder telkens te moeten afhangen van ziende mensen om ons ergens naartoe te brengen. Dat geeft ons meer keuzevrijheid.”

Jan: “We kunnen rekenen op onze buren en zij ook op ons. Het is niet altijd gemakkelijk om mensen aan te spreken als het niet gaat, maar toch is het belangrijk om hulp te vragen als het echt nodig is. Als er iemand van ons valt of ziek is en naar het ziekenhuis moet, dan kunnen onze buren ons er met de auto naartoe brengen. Wij voelen ons daar niet slecht bij omdat wij op een gelijkwaardige manier dingen kunnen terugdoen.”

(Foto: Michel Vanneuville)
Dit artikel is een uitbreiding van een getuigenis in De Bond van 21 februari 2018. De Bond valt gratis in de bus bij leden van de Gezinsbond. Als gezinsorganisatie zetten we ons in voor alle gezinnen, ook en vooral voor de kwetsbare gezinnen. Steun onze werking en word lid. Er zijn veel voordelen aan verbonden, zoals gratis advies van de sociaal-juridische dienst.

Lees algemeen advies van de sociaal-juridische dienst via deze artikels.

Gepubliceerd op: 02/03/2018, laatste update op: 04/08/2020

Tags: , , ,