Meer mensen bestellen weer zonnepanelen. Maar is de investering in zonnepanelen nog rendabel of heb je dan ook een batterij nodig?

Huidige situatie

Sinds de afschaffing van de terugdraaiende elektriciteitsmeter zitten heel wat mensen met vragen over het rendement van zonnepanelen. Wie het huidige subsidiesysteem met alle vorige vergelijkt, kan natuurlijk besluiten dat die investering ooit interessanter was. Maar dat wil nog niet zeggen dat de situatie vandaag slecht is.

Nemen we als voorbeeld een installatie van 5.000 wattpiek. Dat zijn zowat vijftien zonnepanelen of ongeveer 25 vierkante meter. Reken in dat geval op 6.500 euro installatiekosten, waarvan je volgend jaar 1.350 euro terugkrijgt van je netbeheerder.

Wil je panelen met een hoger rendement – of designpanelen – dan is de installatieprijs iets hoger. Als ze op het zuiden gericht zijn, levert deze installatie zo’n 5.000 kilowattuur elektriciteit per jaar. Naar het oosten of het westen ligt dat rond de 4.000 kilowattuur.

LEES OOK > Dubbele aanrekening van nettarieven bij het stopzetten van de terugdraaiende teller?

Hoe rendabel zijn zonnepanelen?

Die elektriciteit kan je verkopen aan je energieleverancier. Bij de meeste leveranciers krijg je daarvoor nu pakweg 8 eurocent per kilowattuur.

Verkoop je al je elektriciteit, dan heb je de installatie op het zuiden na dertien jaar terugverdiend (op het oosten of westen na zeventien jaar). Aangezien een installatie vijfentwintig à dertig jaar meegaat, heb je nadien nog jaren winst.

Maar het wordt nog beter, want je hoeft niet alle elektriciteit te verkopen. Een deel kan je immers zelf gebruiken. Zo bespaar je op de aankoop van dure elektriciteit. Elke kilowattuur is dan 25 à 30 eurocent waard. Een installatie op het westen, of met panelen netjes oostwest verdeeld, levert elektriciteit als je ze nodig hebt. Het zelfverbruik is dan vaak hoger.

Gaan we uit van 20 procent zelfverbruik bij een zuidinstallatie, of 30 procent bij west (of oost-west), dan daalt de terugverdientijd onder de tien jaar. Ook bij een digitale meter zijn zonnepanelen dus een goede investering, en daar is geen batterij voor nodig.

Als lid van de Gezinsbond krijg je €80 spaarkorting op een combopakket (zonnepanelen met thuisbatterij) van Eneco. Bekijk het ledenvoordeel op onze site voor meer informatie.

Dit artikel verscheen in januari 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 06/01/2022, laatste update op: 11/01/2022

Tags: , , , ,