Twee hete, droge zomers, en dan een overstromingsjaar. Waar moet ik op letten om mijn tuin klimaatbestendig te maken?

Maak je tuin klimaatbestendig

Door de klimaatopwarming wordt het weer extremer. Warm wordt heet, regen wordt stortbui, wind wordt storm. Het typisch Belgische weer, grillig en voortdurend wisselend, wordt ook standvastiger. Als het droog is, blijft het droog. Als het regent, volgt plensbui na plensbui.

Vooral water wordt een zorgenkind, plaats daarom regentonnen waar het kan. In een klimaatbestendige tuin vang je water op of laat je het in de bodem trekken. Zo vul je het grondwater aan voor de volgende droogteperiode.

Heb je een verharding nodig? Maak die dan waterdoorlatend. Of laat het regenwater afvloeien naar een dieper stuk in de tuin, waar het langzaam in de grond kan trekken. Zo maak je een wadi: een droog riviertje dat alleen na een regenbui vol water komt.

Een droge periode? Hou de grond bedekt zodat er minder water verdampt. Maai het gras minder kort. Het maaisel kan je gebruiken om tussen struiken of in de moestuin te leggen: mulchen houdt de grond eronder langer vochtig.

LEES OOK > Water sparen in de tuin: zo doe je dat

Speel met biodiversiteit

Zorg ook voor voldoende schaduwplekken in je tuin, want een boom is een natuurlijke airco. Bomen verdampen water uit de diepere grondlagen en houden zo de lucht onder hun kruin verschillende graden koeler.

Speel met biodiversiteit. Een tiende van Vlaanderen is tuin, wat het dubbele is van onze bossen. We kunnen dus heel wat planten- en dierensoorten ruimte geven om te leven.

Maar dan heb je meer nodig dan alleen een stuk kort gemaaid gras met een draad errond. Laat een stukje van je tuin iets wilder met een stapel stenen of wat dood hout als schuilplaats. Plant een paar struiken die thuishoren in de kleinste tuin. Is je tuin groter, dan vind je misschien inspiratie bij groendeskundige Martin Hermy, die daarover een heel toegankelijk boek schreef.

Meer info

De juiste boom voor elke tuin, Martin Hermy, Sterck & De Vreese, 2020. Via Standaard Boekhandel heb je als lid van de Gezinsbond spaarkorting bij de aankoop van dit boek.

Dit artikel verscheen in mei 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 09/05/2022