Je gebruikt Led-verlichting, kocht enkel zuinige elektrische apparaten en je huis is goed geïsoleerd. Dat betekent een lage energiefactuur. Toch?

Niet per se. In een energiezuinig gebruik je energie efficiënter, maar niet per se minder. Die zuinige lamp verbruikt bijna niets, dus mag je ze gewoon laten branden, niet?

Het Rebound-effect

Uit studies blijkt dat wat je bespaart op je energiefactuur, vaak weer wordt gebruikt om extra energie te verbruiken. Daardoor is je echte besparing veel minder dan verwacht: het Rebound-effect!

Minder opletten in een energiezuinig huis

Terwijl je in een slecht geïsoleerd huis nog zuinig stookt om een hoge energierekening te vermijden, is dat in een energiezuinig huis niet meer het geval. Je zet de thermostaat al snel een graadje hoger of je verwarmt meer ruimtes. Je bent gewoonweg minder bezig met energiebesparingen, want het kost toch niet zoveel.

Ook bij het verlichten van een huis met LED-verlichting, speelt het Rebound-effect. LED-verlichting is wel een stuk zuiniger dan de gewone verlichting, met zo’n goedkope techniek zal je al snel meer en langer verlichten. Denk maar eens aan al die verlichtte gevels of permanent verlichtte tuinen die je tegenkomt.

Wees bewust van je verbruik

Natuurlijk is het niet noodzakelijk slecht dat je meer energie gaat verbruiken. Jezelf in de kou zetten, omdat je anders de energiefactuur niet kan betalen, is slecht voor je woonkwaliteit. Dat heet verborgen energiearmoede. Kan je, door bijvoorbeeld slim gebruik te maken van energieleningen en -premies, je woning verbeteren? Dan is het heel normaal dat je nadien wat comfortabeler gaat leven.

Wil je toch teleurstelling vermijden over hoeveel je echt bespaart? Dan moet je oog hebben voor je gedrag. Het helpt om je energieverbruik maandelijks te noteren. Dat kan ook online.

Lees ook:

* Is je dak wel goed geïsoleerd

* Je koelkast optimaal gebruiken: zo doe je dat

Gepubliceerd op: 27/09/2018, laatste update op: 14/03/2022