Je gebruikt Led-verlichting, kocht enkel zuinige elektrische apparaten en je huis is goed geïsoleerd. Dat betekent een lage energiefactuur. Toch?

Niet per se. In een energiezuinig huis is je energiegebruik efficiënter. Maar omdat je energiegebruik goedkoper wordt, bestaat dat de kans dat je meer energie gaat verbruiken.

Het Rebound-effect

Uit studies blijkt namelijk dat wat je bespaart op je energiefactuur, vaak weer wordt gebruikt om extra energie te verbruiken. Daardoor is je echte besparing veel minder dan verwacht: het Rebound-effect!

Minder opletten in een energiezuinig huis

Terwijl je in een slecht geïsoleerd huis nog zuinig stookt om een hoge energierekening te vermijden, is dat in een energiezuinig huis niet meer het geval. Je zet de thermostaat al snel een graatje hoger of je verwarmt meer ruimtes. Je bent gewoonweg minder bezig met energiebesparingen, want het kost toch niet zoveel.

Ook bij het verlichten van een huis met LED-verlichting, speelt het Rebound-effect. LED-verlichting is wel een stuk zuiniger dan de gewone verlichting, met zo’n goedkope techniek zal je al snel meer en langer verlichten. Denk maar eens aan al die verlichtte gevels of permanent verlichtte tuinen die je tegenkomt.

Wees bewust van je verbruik

Natuurlijk is het niet noodzakelijk slecht dat je meer energie gaat verbruiken. Je verhoogt zo je welvaart, want voor hetzelfde geld krijg je meer. Zeker wanneer je maar een laag inkomen hebt, is dat ongetwijfeld welkom!

Wil je toch teleurstelling vermijden over hoeveel je echt bespaart? Dan moet je oog hebben voor je gedrag.

En je energierekening is niet de enige reden om stil te staan bij je energieverbruik. Je verbruik heeft ook een effect op het milieu. En als we met z’n allen nog meer gaan verbruiken, wordt het steeds moeilijker om onze energie- en milieudoelen te behalen.

Lees ook:

* Is je dak wel goed geïsoleerd

* Je koelkast optimaal gebruiken: zo doe je dat

Heb je nog vragen over je energieverbruik? Dan kan je terecht bij onze energieconsulenten. Stuur je vraag naar energie@gezinsbond.be.
Ontdek hier meer over wat onze energieconsulenten allemaal doen voor leden van de Gezinsbond!
Gepubliceerd op: 22/10/2018

Tags: , ,