150.000 euro. Zoveel kost het gemiddeld om een kind op te voeden van de geboorte tot de achttiende verjaardag. Slingers en ballonnen exclusief. En met enige zin voor overdrijving zou je kunnen stellen dat de helft van dat bedrag naar de baby-uitzet gaat. Wil je het toch wat budgetvriendelijker houden? Begin dan simpelweg bij het begin en start met besparen op die veelheid aan kinderspullen.

Hoe besparen op kinderspullen?

Tweedehandsbeurzen of rommelmarkten

Er worden vaak beurzen en rommelmarkten voor aanstaande ouders georganiseerd, waar je koopjes kan doen en zomaar buiten wandelt met een tweedehands outfitje, babybox of kinderwagen in prima staat. Ook de Gezinsbond organiseert er heel wat.

Zo’n beurs is misschien letterlijk en figuurlijk geen walk in the park, maar kan wel zeker de moeite waard zijn.

LEES OOK > Tweedehandskleren voor kinderen: waar kopen en verkopen?

Online tweedehands verkoopplaatsen

2ehands.be, koopjeskrant.be of marktplaatsbelgie.be zijn enkele van de grootste tweedehandssites waar je alles kan vinden, van een borstvoedingskussenhoes tot een vijfdeurs gezinswagen.

Stel de zoekcriteria goed in en die hele baby-uitzet en andere kinderspullen liggen plots aan je voeten. Check zeker ook de app Vinted voor tweedehands koopjes!

Sociale media

Facebook heeft een eigen marktplaats en je vindt er verschillende pagina’s waarop mensen spullen te koop zetten. Een goede zoekterm om mee te starten is ‘tweedehands kinderspullen’ en voor je het weet ben je drie uur en tig pagina’s verder.

Ook op Instagram kan je mensen vinden die grote kuis houden en kleertjes, meubeltjes of andere hebbedingen aanbieden. Begin bijvoorbeeld bij #koopjeshoekkids en kijk waar je uitkomt.

Kringloopwinkel

Zoek je niet graag online? Spring dan even een kringloopwinkel binnen. De kans is groot dat je daar vindt wat je nodig hebt. En als je dat niet vindt, koop je waarschijnlijk alsnog iets wat je niet nodig had maar wel kan gebruiken.

LEES OOK > Herbruikbare luiers voor een kleinere afvalberg

Uitlenen

Als er in jouw omgeving nog jonge gezinnen zijn, kan je misschien een leen -of ruilhandeltje opzetten. Dingen zoals een baby-badzitje of een wipstoel heb je telkens maar een bepaalde periode nodig, dus die kan je dan ook gewoon uitlenen.

Geboortelijst

Mensen vragen sowieso waarmee ze je blij kunnen maken en als je niet overladen wilt worden met knuffels, zèg je dat ook best.

Maak een goede geboortelijst aan en al die spulletjes komen met een strikje errond als vanzelf jouw kant op.

LEES OOK > Een duurzame start voor je baby? Zo begin je eraan!

Soldenkoopjes

Als je vooruitziend bent, kan je bijvoorbeeld tijdens de wintersolden vaak nog koopjes doen voor de daaropvolgende zomer.

Goochel een beetje met de kledingmaten of met wat je binnen afzienbare tijd nodig zult hebben en je bent gesteld nog voor het zover is.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 01/12/2020, laatste update op: 25/09/2023

Tags: ,