In deze tijden van hoge inflatie vraagt de Gezinsbond maatregelen om de koopkracht van gezinnen te ondersteunen. Meer dan ooit hebben zij nood aan duurzame maatregelen. Wij vragen daarom dringend de besparing op het groeipakket (vroegere Vlaamse kinderbijslag) terug te schroeven en een Winterplan op te stellen.

Besparing op groeipakket kost gezin 200 euro

In het licht van de huidige fors stijgende energie- en andere prijzen wegen de opeenvolgende besparingen in het groeipakket zwaar door op het gezinsbudget.

Bij de start van het groeipakket in 2019 – toen Vlaanderen bevoegd werd – besloot de Vlaamse regering om de kinderbijslag elk jaar met 2 procent te verhogen en niet meer te koppelen aan de index, anders dan in Brussel en Wallonië. Vorig najaar besliste de Vlaamse regering om die vaste 2 procent terug te schroeven naar 1 procent. Een ingrijpende besparing die een gezin onder het nieuwe groeipakket nu jaarlijks 208 euro per kind kost.

Vlaamse gezinnen met kinderen geboren vóór 2019 verliezen nog meer koopkracht. In februari van dit jaar steeg de inflatie immers naar een torenhoog niveau van 8,04 procent. Daardoor dekt het basisbedrag van het groeipakket – 170 euro – nu nog maar 45 procent van de maandelijkse minimumkost per kind. Drie jaar geleden was dat nog bijna 50 procent.

Koopkracht van gezinnen verhogen via het groeipakket

De Gezinsbond wil dat de besparingen in het groeipakket teruggeschroefd worden zodat gezinnen voldoende financiële ondersteuning krijgen bij de opvoeding van hun kinderen. Dat betekent:

  1. onmiddellijk alle niet-indexeringen van de voorbije jaren in het groeipakket ongedaan maken
  2. vanaf nu de bedragen van het groeipakket opnieuw koppelen aan de spilindex zoals dat ook gebeurt in de andere regio’s
  3. snel werk maken van leeftijdsbijslagen die ervoor moeten zorgen dat minstens de helft van de toenemende kosten voor ouder wordende kinderen ook gedekt wordt door het groeipakket en dat in alle leeftijdsklassen

Verder steunen wij de vraag naar lagere btw-tarieven op gas en elektriciteit. Maar wij vragen ook een btw-verlaging van 21% naar 6% op noodzakelijke kinderproducten. Deze producten zijn immers geen luxeproducten.

LEES OOK > Inflatie: welke impact heeft het op jouw gezin?

‘Winterplan’ voor gezinnen

Om de energiefactuur betaalbaar te houden voor gezinnen vragen wij een echt ‘Winterplan’. Dat betekent:

  • het sociaal tarief voor energieverbruik verlengen voor de uitgebreide doelgroep tot zij structurele ondersteuning krijgen om hun woning energiezuiniger te maken.
  • bijkomende lasten op de basishoeveelheid energie verdwijnen. Energie is immers geen luxeproduct.
  • een nationaal actieplan in energierenovaties dat gezinnen maximaal ondersteunt en begeleidt. Dat Vlaanderen de renovatieondersteuning uitbreidt, is alvast een stap in de goede richting. Er is wel een stabiel rechtskader nodig zodat gezinnen weten waar ze aan toe zijn als ze duurzaam willen renoveren.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 21/03/2022, laatste update op: 25/04/2022

Tags: ,