Blind date, tinder date, sex date… In deze tijden kan je het zo gek niet bedenken of je kunt er wel een afspraakje mee scoren. Maar géld? Zitten we dan aan de champagne, limousines en escorts? Of eerder bij accountants en boekhouders? En hoe gezellig wordt zo'n date dan?

Niets van dat alles. Tijdens een money date zit je op een fijne en ontspannen manier samen met je partner om het over geldzaken te hebben. De term werd bedacht door de Amerikaanse financieel therapeute en coach Bari Tessler. Zij begeleidt mensen om op een bewustere manier om gaan met hun financiën. Een budget beheren kan je aanleren, maar nadenken over wat geld voor jou betekent en hoe je ermee omgaat in je leven en waarom, is net zo goed belangrijk (zie ook: Durf praten over geld).

Onder de douche

We praten niet zo graag over geld, ook niet als we er voor de rest redelijk goed mee overweg kunnen. Zelfs onder koppels valt dat tegen, en het zorgt voor spanningen.

“Zelfs als we op het eerste zicht veel waarden delen met iemand op wie we verliefd worden, hebben partners meestal een andere benadering van geld. Ik ken koppels die in dertig jaar huwelijk nog geen enkel goed gesprek over geld hebben gehad, of niet weten hoe,” vertelt Tessler.

“Een van hen begint erover juist voor het slapengaan, als de ander onder de douche staat of als de afrekening van de kredietkaart komt. Koppels hebben vaak spanningen over geld omdat ze niet geleerd hebben om er op een kalme en liefdevolle manier over te praten, zonder beschuldigend te worden.”

Op money date met je partner

Hoe moet het dan wel? Tessler: “Je voorziet een half uur. Dat kan tijdens een etentje zijn, of bij een goed glas wijn, of gewoon thuis als de kinderen in bed leggen. Als je een gezin hebt, kan het een uitdaging zijn om de tijd te vinden voor zo’n moment. Voor sommige koppels is het al een hele prestatie als ze erin slagen om bij elkaar te zitten.” (lacht)

Het gesprek verloopt volgens Tessler best in vier fasen.

Fase 1: In den beginne

“Begin met elkaar te vertellen over jezelf en het gezin waarin je opgroeide, en wat je daar leerde over geld. Ik verzeker je dat je nieuwe dingen over elkaar te weten komt, zelfs al ben je al twintig jaar getrouwd.”

Fase 2: Financiële waarden en gewoontes

“Bespreek vervolgens je waarden. Wat vind jij belangrijk in het leven, en waarom? Hoe wil jij je geld kunnen sparen of uitgeven, zodat je trouw bent aan die waarden? Dat is meestal verschillend voor beide partners. Dat kan zelfs héél verschillend zijn. Precies daarom is het goed om het erover te hebben, zodat je elkaars beslissingen en reacties over geld beter begrijpt.”

Fase 3: Taakverdeling

“Tijdens het derde luik bespreek je wie welk stuk van de financiële taken op zich neemt. Wie geeft wat uit, wie houdt de cijfers in het oog? Welke afspraken zijn er in verband met het beheer van rekeningen, het bijhouden van facturen?”

Fase 4: Teamwork

“Tot slot bekijk je hoe ervoor kunt zorgen dat je met z’n tweeën een team vormt. Geld wordt veel minder een bron van zorgen of conflict als je samen kunt bouwen aan de financiële planning, met de bedoeling om je dromen te verwezenlijken: die van elke partner, én die van het koppel of gezin als geheel.”

Op date met jezelf

Ook op voor jezelf kan het de moeite lonen om je omgang met geld wat op te vrolijken. Heb je ooit overwogen om bij een lekkere kop thee en een chocolaatje, met je favoriete muziek op de achtergrond… je rekeningen te betalen?

Bari Tessler stelt voor om van de momenten dat we met onze financiën bezig zijn een soort verwennerij te maken. Als geld je stress bezorgt, probeer dan tenminste op een ontspannen manier aan je boekhouding of financiële klussen te zitten. Na een poosje ga je het misschien zelfs prettig vinden!

Jong geleerd…

Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze vroeg met geld leren omgaan. De Gezinsbond steunt die financiële opvoeding waar mogelijk. Op 13 maart kan je daarom gratis een webinar (live online lezing) volgen over financiële opvoeding van kinderen van 6 tot 12 jaar. Pedagoge Marijke Bisschop voert hier het woord.

Deze webinar wordt georganiseerd door de Gezinsbond en VCOK in samenwerking met AG Insurance. Deelname is gratis. Schrijf je in via www.gezinsbond.be/webinars.

 

Dit artikel is een bewerking van een stuk uit De Bond van 31 maart 2017. De Bond is het ledenmagazine voor leden van de Gezinsbond. 
Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes via deze site of onze Facebookpagina. Leden kunnen zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief.

 

Gepubliceerd op: 21/02/2018

Tags: , ,