logo consumentenadviesAlexandra heeft drie schoolgaande kinderen en in het verleden had ze telkens recht op een schooltoeslag (de vroegere schooltoelage). Maar haar inkomen is dit jaar gedaald na een langdurige ziekteperiode. Heeft dat een invloed op de schooltoeslag en krijgt ze die vanaf dit schooljaar automatisch toegekend?

 

Wie aan de voorwaarden voldoet, heeft recht op een schooltoeslag voor kinderen in het kleuter-, lager en secundair onderwijs. Vanaf dit schooljaar worden de bedragen automatisch toegekend. Je hoeft dus geen aanvraag meer in te dienen. Maar als je gezinsinkomen gedaald is, zoals bij Alexandra, moet je wel nog zelf contact opnemen met de uitbetaler van de schooltoeslag.

Deel van Groeipakket

Voortaan maakt de schooltoeslag deel uit van het Groeipakket waarin ook de vernieuwde kinderbijslag zit. Daardoor zal Alexandra haar centen nu krijgen van haar uitbetaler van de kinderbijslag. Opgelet: zodra een van haar kinderen in het hoger onderwijs start, moet ze voor een studietoelage (geen ‘toeslag’!) wel weer bij de dienst Studietoelagen gaan aankloppen. Voor studenten blijft immers alles bij het oude.

Het bedrag van de schooltoeslag hangt af van het type onderwijs. Voor kleuters is er een vast bedrag van 103,70 euro. In het lager onderwijs schommelt de toeslag – afhankelijk van het inkomen – tussen 121,01 en 188,19 euro. Het secundair onderwijs maakt een onderscheid tussen externen en internen. Externen kunnen rekenen op een bedrag tussen 233,75 en 943,30 euro, voor internen is dat tussen 604,31 en 1.550,86 euro.

Er is ook nog een schoolbonus. Wat het verschil is met de schooltoeslag, lees je hier.

Wanneer uitbetaald?

Gezinnen met alleen kinderen jonger dan achttien mogen de uitbetaling van de schooltoeslag in september of oktober verwachten. Zijn er ook oudere kinderen, dan wordt de schooltoeslag uiterlijk in december betaald.

Lees ook > Vraag en antwoord: ik moet de studietoelage van mijn kind terugbetalen, kan dat zomaar?

Meer vragen?

tijd is er tijdDeze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (augustus 2019). Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Neem dan contact op met de adviesdiensten van de Gezinsbond. De gegevens vind je hier.

De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis een beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!

Gepubliceerd op: 28/08/2019, laatste update op: 14/01/2020

Tags: , , ,