Hulp nodig bij het invullen van de belastingbrief? Dat begrijpen wij heel goed! Met 885 vakjes is de belastingbrief weer een pak ingewikkelder geworden. Dit zijn de grootste veranderingen en waar kan je hulp krijgen?

  1. Hypothecaire leningen

De  rubriek van de woningleningen is het meest veranderd, onder andere door aanpassingen aan de Vlaamse Woonbonus.

  • Het is niet meer mogelijk om een lening van vóór 2016 (bv. voor aankoop van een woning) te combineren met een lening vanaf 2016 (bv. voor verbouwingswerken). Je moet kiezen! Geef je ze toch allebei aan, dan verlies je de vaak meer voordelige woonbonus van de eerste lening.
  • Gebruik de juiste rubrieken voor de lening van je eigen woning. Deze starten met 3 of 4.

TIP! Bij een aangifte via Tax-on-Web kan je gebruikmaken van een wizard, een hulpfunctie die je begeleidt bij de aangifte. Let op, niet alle combinaties zijn zo in te vullen.

  1. Uitbreiding fiscaal co-ouderschap

Gescheiden ouders kunnen fiscaal co-ouderschap ook voor hun meerderjarige kinderen aankruisen.

  1. Kinderopvangkosten

De aftrek van kinderopvangkosten is beperkt tot 11,20 euro per opvangdag per kind. Betaal je dus 20 euro aan de crèche, dan mag je slechts 11,20 euro van dit bedrag vermelden op je aangifte. Je moet zelf deze berekening maken.

  1. Voorstel voor gepensioneerden, studenten en personen met een laag inkomen

Deze personen krijgen ook dit jaar een vooraf ingevulde aangifte opgestuurd. Alleen als je niet akkoord kan gaan met dat voorstel van aangifte kan je nog contact opnemen met je taxatiekantoor.

Is de berekening correct, dan hoef je niets te doen en wordt het voorstel definitief.

  1. Indienen tegen…

Op papier: donderdag 29 juni 2017

Online (Tax-on-Web): 13 juli 2017

 

  1. Hoe elektronisch de belastingaangifte in te vullen?

Om de aangifte elektronisch in te vullen heb je een ID-kaartlezer nodig of een token. Dat token is een persoonlijk kaartje met 24 codes, waarvan één code gevraagd wordt bij het inloggen.

Sinds vorig jaar kan je ook aangifte doen met een mobiele app op je smartphone of tablet. Meer informatie vind je in deze video:

Opgelet: Tax-on-Web is nu toegankelijk via My Min Fin.  Op deze website vind je ook je persoonlijk fiscaal dossier (bv. belastingberekeningen van voorgaande jaren, ingediende bezwaarschriften…). Bij de eerste aanmelding krijg je nu een overzicht van alle codes die de fiscus al ingevuld heeft en van al de codes die je vorig jaar gebruikt hebt. Een handig geheugensteuntje!

Gehuwd of wettelijk gaan samenwonen?

Een gehuwd of wettelijk samenwonend koppel heeft een gezamenlijke belastingbrief. Beiden moeten tekenen via Tax-on-web of de papieren brief. De ene partner via Tax-on-web en de andere partner op papier kan dus niet.

Opgelet: nog niet gehuwd in het inkomstenjaar? Dan krijg je nog twee aparte aangiftes!

Hulp bij de aangifte nodig?

De Gezinsbond springt je ter hulp: leden van de Gezinsbond kunnen bij de dienst ‘sociaal-juridisch advies’ terecht voor hulp bij het invullen van de aangifte en een belastingberekening. Nog geen lid? Dat is snel opgelost: klik hier!

Bezorg ons voor 14 juni 2017 (papier) of 3 juli (online) per post of per mail de nodige gegevens (je vindt een lijst in De Bond van 12 mei of online op onze website).

 

Dit artikel verscheen eerder in ons ledenblad De Bond van 12 mei 2017.
De Bond ontvang je gratis als lid. Klik hier en ontdek de vele andere voordelen.
Meer weten waarvoor de Gezinsbond ijvert? Volg ons via Twitter.
Gepubliceerd op: 18/05/2017, laatste update op: 08/12/2017

Tags: , , , , , ,