Onze zoon gaat naar het middelbaar, en we willen hem bewuster leren omgaan met geld. Hij kreeg al wekelijks een klein bedrag aan zakgeld, nu denken we aan een hoger bedrag, waarmee hij zelfstandiger moet omgaan. Een goed idee?

logo consumentenadviesAbsoluut. Je kind leren omgaan met geld is een leerproces en zakgeld kan dat zeker stimuleren.

Wanneer je je kind zakgeld geeft, kan je hem zelf een stukje laten meebeslissen hoeveel zakgeld hij krijgt. Maak wel duidelijke afspraken: wat moet het ermee bekostigen, waaraan mag het het (niet) uitgeven? Je kan nu en dan ook eens polsen of je kind gelukkig is met wat hij krijgt, of het iets kan sparen van het zakgeld.

Het is ook een goed idee om je kind de verantwoordelijkheid te geven over een stukje ‘noodzakelijk’ budget, voor het aankopen van kleren, bijvoorbeeld. Zo krijgt het niet het gevoel dat zakgeld alleen maar dient voor leuke dingen.

Vallen en opstaan

Onthoud ook dat leren omgaan met geld, zoals alle leerprocessen, een kwestie van vallen en opstaan is. Laat je kind dus ook de ruimte om fouten te maken. Als het zakgeld halverwege de maand al op is, word dan niet meteen kwaad. Grijp het aan als een kans voor een rustig gesprek waarin je samen op zoek gaat naar de oorzaken, en naar mogelijke oplossingen.

LEES OOK: De do’s en don’ts van zakgeld bij tieners

Straffen zal niet veel helpen. Je kind gewoon meer geld geven is evenmin een goed idee. Moet het zijn uitgaven beter in het oog houden? Valt er wat bij te verdienen met uitzonderlijke klussen (het gras maaien, de auto wassen…)? Uit dit soort vingeroefeningen groeit met de tijd stilaan volwassen financieel gedrag.

Maak geld bespreekbaar

Als ouder moet je ook het goede voorbeeld geven: geef niet alleen zakgeld, maar maak geld ook bespreekbaar in je gezin. Als kinderen het gevoel hebben dat hun ouders goed kunnen omgaan met geld, ondervinden ze daar later allerlei positieve effecten van. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ze beter kunnen rondkomen met een budget en correcter kunnen omgaan met betalingsachterstanden of leningen.

Benieuwd hoe andere ouders geld bespreekbaar maken? Yongo organiseerde een bevraging bij ouders van jonge kinderen en tieners. Daarin werd onder andere bevraagd of ouders zakgeld geven, wat ouders vertellen over het gezinsbudget, en waaraan kinderen zoal hun spaargeld uitgeven. De resultaten van die bevraging zullen binnenkort ook beschikbaar zijn op Goedgezind.be. Stay tuned!

De Bond Mei 2018 Naar BuitenMeer vragen?

Deze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (23 mei 2018). Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Contacteer dan adviesdiensten van de Gezinsbond. De gegevens vind je hier.
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!

 

Gepubliceerd op: 25/05/2018, laatste update op: 01/06/2018

Tags: , , , , ,