Ik werk voltijds in een ziekenhuis en heb de aanmoedigingspremie voor het zorgpersoneel ontvangen. Hoe komt het dat er van die 985 euro bruto slechts ongeveer 400 euro netto overblijft?

Berekening aanmoedigingspremie zorgpersoneel

Het zal even schrikken geweest zijn, maar de aanmoedigingspremie krijgt exact dezelfde behandeling als de eindejaarspremie. Daar blijft meestal minder dan de helft van over.

Op deze premies worden immers sociale zekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing ingehouden. De sociale bijdragen bedragen in principe 13,07%. Vastbenoemde ambtenaren betalen iets minder.

De bedrijfsvoorheffing is de voorafbetaling aan de fiscus. Die hangt af van de hoogte van je normale bruto jaarbezoldiging, met een percentage tussen 23,22% en 53,50%.

LEES OOK > Geen terugdraaiende teller meer voor zonnepanelen: alle vragen op een rij

Premies ontvangen

Zowel de eindejaarspremie als de aanmoedigingspremie wordt in de personenbelasting bij je andere inkomsten geteld. Je totale belastbare inkomen wordt in vier schijven ‘gehakt’.

De onderste schijf wordt aan 25% belast. De andere tarieven zijn 40%, 45% en 50%. Aangezien de premies bovenop het gewone loon komen, kunnen die aan 50% belast worden. Rekening houdend met een gemiddelde gemeentebelasting van 7% geeft dit een totale belastingdruk van 53,50%.

Vergeet trouwens het hardnekkige fabeltje dat je hele inkomen in een hogere belastingschijf kan terechtkomen wanneer je een premie ontvangt.

Het is wel zo dat een premie altijd aan het hoogste belastingtarief (dat voor jou van toepassing is) belast wordt, omdat die premie bovenop je normale inkomen komt.

LEES OOK > Heeft pensioensparen ook nu nog zin?

Niet definitief

De bedrijfsvoorheffing is nooit definitief. Als er te veel werd ingehouden op je premies en je loon, dan krijg je dat bedrag bij ontvangst van je aanslagbiljet terug. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Je moet bijbetalen als er te weinig werd ingehouden.

Heb je zelf een vraag en ben je lid van de Gezinsbond? Neem dan contact op met de adviesdiensten van de Gezinsbond. Alle gegevens vind je hier.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 03/02/2021, laatste update op: 23/03/2021

Tags: ,