Jong geleerd is oud gedaan, zeker als het gaat over omgaan met geld. Ouders zijn het daarmee eens: vier op vijf vindt het belangrijk dat kinderen leren sparen. Yongo, een online spaarplatform, helpt ouders daarbij. Als voorstander van financiële opvoeding steunt de Gezinsbond dit initiatief.

Kinderen leren sparen? Via Yongo kunnen kinderen hun dromen omzetten in een spaarproject onder toeziend oog van de ouders. Dit kan zowel op voor kleine als grote spaarprojecten op korte en lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan eren spelconsole, fiets, uitstapje naar pretpark, …

Tegelijkertijd kunnen ouders ook een spaarevenement aanmaken (voor een geboorte of communie bijvoorbeeld) en op lange termijn spaarprojecten opstarten en beheren. Familie en vrienden kunnen de projecten sponsoren en  in het oog houden hoeveel er al werd gespaard.

LEES OOK > 5 leuke alternatieven voor de klassieke geboortelijst

Voor later

Leren sparen en leren een budget beheren zijn vaardigheden die kinderen later zullen helpen bij het gezinsbudget of andere financiële keuzes. Uit onderzoek blijkt dat ook dat kunnen omgaan met geld beschermt tegen financieel risicogedrag.

Sparen alleen is natuurlijk niet genoeg voor een degelijke financiële opvoeding, maar het is wel een goede start. Belangrijk is ook dat kinderen begrijpen waarom er moet gespaard worden, waarvoor kan het geld dienen, hoe reken je uit hoelang je nog moet sparen, enzovoort. Er samen over praten is dan ook nodig.

En op school?

Voor de Gezinsbond ligt de verantwoordelijkheid van financiële opvoeding niet enkel bij de gezinnen, maar ook bij de scholen. Financiële opvoeding komt amper aan bod. Als er over sparen en beleggen gepraat wordt, wordt het theoretisch en wiskundig benaderd. We pleiten voor een praktische benadering waarbij vaardigheden worden aangeleerd.

Ons voorstel om financiële opvoeding een vak te maken dat mee-evolueert met de leeftijd en vaardigheden van het kind ligt momenteel op de tafel bij de Commissie Onderwijs en hopelijk binnenkort bij het Vlaams Parlement.

LEES OOK > Sparen voor de kinderen, hoe pak je dat aan?

Speciaal voor de leden

Schrijf je als lid van de Gezinsbond in voor Yongo en krijg 20 euro op een langetermijnproject cadeau.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 09/03/2017, laatste update op: 06/07/2022

Tags: , , , ,