Het wordt steeds populairder: elektrisch fietsen. Maar wist je dat er drie verschillende soorten bestaan? En dat aandrijving zowel op voor- en achterwiel kan en dat dat wel degelijk iets uitmaakt. Daarom: opgelijst waar je op moet letten als je een elektrische fiets koopt.

Belangrijk om te weten als je een elektrische fiets koopt, is het onderscheid tussen de drie soorten elektrische fietsen:

1) De fiets met elektrische hulpmotor ≤2050 W en ≤25 km/u)

Deze fiets geeft alleen ondersteuning tijdens het trappen en de motor valt uit als je meer dan 25 km/u haalt. Sneller fietsen kan alleen op eigen kracht. Het is de meest gebruikte soort elektrische fiets en hij valt volledig onder de fietswetgeving.

2) De gemotoriseerde fiets (≤1000 W en ≤25 km/u)

De gemotoriseerde fiets geeft ondersteuning bij het trappen en die trapondersteuning is het hoofddoel, maar de motor kan ook ingezet worden zonder meetrappen. Ook hier geldt de fietswetgeving, maar deze fietsen zijn alleen toegelaten vanaf zestien jaar en er is een Certificaat van Overeenstemming (COC) nodig, dat waarborgt dat de fiets beantwoordt aan de Europese technische voorschriften. Je moet het formulier bewaren, maar je hoeft het niet op zak te hebben als je je met de fiets verplaatst.

3) De speed pedelec of e-bike (≤4000 W en ≤45 km/u)

Bij de e-bike stopt de trapondersteuning niet bij 25 kilometer per uur. Omdat je – door zelf mee te trappen – snelheden tot 45 kilometer kan halen, valt de speed pedelec (in tegenstelling tot de twee voorgaande soorten) niet in de categorie fietsen maar in die van de ‘bromfietsen’.

Je moet er een bromfiets- of autorijbewijs voor hebben en een Certificaat van Overeenstemming. Een kleine nummerplaat (10 op 12 cm) is verplicht, net als het dragen van een fiets- of bromfietshelm.

Waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van een elektrische fiets kan je al op een aantal zaken letten:

  • Kies een zo licht mogelijke fiets, met een lage opstap.
  • Een model met aandrijving op het achterwiel geeft meer stabiliteit.
  • Neem een kleinere framehoogte zodat je snel de voeten op de grond kan zetten indien nodig.
  • Laat er een goede spiegel op monteren en voorzie ook een goeie bel en verlichting.
  • Pas je rijgedrag aan en dan vooral snelheid.

Elektrische ondersteuning helpt krachtverlies compenseren, je hoeft er niet per se sneller mee te rijden dan een gewone fietser.

  • Draag een helm en reflecterende kleren.
  • Ga niet met een elektrische fiets op pad op gladde wegen, bij sneeuw en ijzel.
  • Eerst wat oefenen voor je de weg opgaat, is ook geen overbodige luxe, op je eentje of in een korte cursus elektrisch fietsen.

Wie altijd veel gefietst heeft, doet daar voordeel mee als hij overschakelt naar een elektrische fiets. Oefening is nodig voor minder getrainde fietsers die op een elektrische fiets stappen.

  • Wees voorzichtig bij het inhalen. Waarschuw tijdig, verminder je snelheid en hou voldoende afstand van wie je voorbijrijdt.

Naast de individuele verantwoordelijkheid van fietsers moet ook de overheid inspelen op de nieuwe evoluties met bredere fietspaden om het inhalen te vergemakkelijken.

Lees ook zeker dit artikel over de wetgeving en regels van elektrische fietsen.

Dit artikel verscheen eerst in De Bond van 8 september 2017. De getuigenissen van Linde, Luc, Frieda en Carla kan je daar ook nalezen. Leden van de Gezinsbond krijgen De Bond gratis in de bus. Ook zin in? Word lid en geniet van talloze voordelen!
De Gezinsbond steunt Woensdag Fietsdag, de campagne om van fietsen een gewoonte te maken. Beter voor het milieu, de files én de gezondheid! Doe mee en #gowiththevelo

 

Wat als je een elektrische fiets koopt? 

Dan ga je informatie op goedgezind.be opzoeken of schrijf je je in op onze nieuwsbrief of volg je ons gewoon via Twitter en/of Facebook.

Gepubliceerd op: 29/09/2017, laatste update op: 31/10/2017

Tags: ,