In ons land worden momenteel uitzonderlijk veel ultraviolette stralen gemeten. Verwacht wordt dat de index plaatselijk zelfs de 9 kan overschrijven, wat veel meer is dan het normale maximum (7). UV-straling is de straling van de zon en is schadelijk voor de huid. Hoe hoger de UV-index, hoe sneller de huid verbrandt.

Bij een hoge UV-straling gelden nog sterkere beschermingsmaatregelen dan bij een lagere UV-index.

De UV-index geeft aan hoe schadelijk de zonnestralen zijn.

 • UV <2: niet schadelijk, je kan onbeschermd naar buiten
 • UV 2-4: lage blootstelling, je verbrandt langzaam
 • UV 4-6: matige blootstelling, je verbrandt makkelijk
 • UV 6-8: hoge blootstelling, je verbrandt snel
 • UV 8-10: zeer hoge blootstelling, je verbrandt heel snel
 • UV >10: extreme straling, je verbrandt bijna onmiddellijk

Tips om je te beschermen tegen de zon

 1. Vermijd de zon

  De simpelste en meest effectieve tip: blijf weg uit de middagzon (tussen 11 en 15u). De stralen zijn dan het sterkst (en dus het schadelijkst).

 2. Smeren, smeren en smeren

  Smeer je zeker een halfuur voor blootstelling in met een hoge factor. Voor kinderen gebruik je de hoogste factor (50). Doe dit ook als je onder een parasol of tent zit: UV-stralen kunnen weerkaatsen en je zo alsnog verbranden. Herhaal elke twee uur en na elke zwembeurt.

  TIP! Vergeet je altijd om te smeren? Gebruik een app (zoals Sunburn Timer, UVmeter of Sun Shield)  of draag een UV-armband. Sommige ziekenfondsen delen gratis armbandjes uit.

 3. De zon afweren

  Draag losse kledij met lange mouwen. Bescherm ook je ogen met een deftige zonnebril (donkere glazen!) en/of een pet. Laat de kinderen een (zwem)T-shirt dragen en probeer een zonnebril en/of pet op te zetten.

 4. Wacht een uur met andere producten

  Antimuggencrème of sprays tegen insecten kan je best een uur na het smeren aanbrengen, zodat ze de zonnefilter in de zonnecrème niet aantasten.

 5. Controleer de houdbaarheid van de zonnecrème

  In principe is zonnecrème een jaar houdbaar (12 maanden). Bij een goede bewaring (koele plek, uit de zon) kan dit langer zijn. Ruik voor gebruik altijd aan de geopende zonnecrème: bij een funky geurtje, kan je hem beter weggooien. Merk je bij oude zonnecrème dat je toch (snel) verbrandt, dan is het ook tijd om die te vervangen. Bij kinderen neem je beter geen risico!

 6. Bekijk de UV-index

  In de zomer zal het weerbericht op televisie en in de krant een algemene UV-index weergeven. Ook op de site van het KMI kan je terecht.
  Opgelet: dit is een algemene UV-index. Plaatselijk kan de UV-straling toch sterker of zwakker zijn, afhankelijk van de bewolking, de dikte van de ozonlaag, de hoogte waarop je je bevindt enzovoort.

Meer tips en tricks kan je als lid ontvangen via onze nieuwsbrief. Word hier lid! 

Of kan je volgen via onze Facebook en/of Twitter.

Tags: , , , , , ,