Griep is een typische winterziekte, die elk jaar de kop opsteekt. Griep is niet voor iedereen even gevaarlijk, al kan je er behoorlijk ziek van zijn. Het griepvirus zet zich typisch op de luchtwegen. Dit kan je doen om geen griep te krijgen.

Risicogroepen

Ouderen zijn altijd gevoeliger voor het griepvirus dan anderen. ‘Hun weerstand is minder en ze reageren er slechter op’, aldus viroloog Marc Van Ranst. Ook zou het vaccin soms minder aanslaan bij deze groep.

Ook zuigelingen, zwangere vrouwen, mensen met chronische aandoeningen, hart- en vaatziekten en suikerziekten lopen extra risico. Net als dokters, verpleegkundigen en zorgverstrekkers. En net die groep laat zich onvoldoende vaccineren: amper 40 à 50 procent van het personeel in universitaire ziekenhuizen in ingeënt. Het doel van 80 procent gevaccineerd wordt dus niet gehaald.

Symptomen van griep

  • plotse, hoge koorts
  • loopneus
  • koude rillingen
  • spierpijn

Bescherming

Jezelf beschermen tegen griep is moeilijk: de ziekte is het meest besmettelijk voor de ziektesymptomen opduiken. Toch kan je wel een aantal algemene regels in acht nemen:

  1. Het griepvaccin: het is nog niet te laat om je te laten inenten! Voor 65-plussers en wie lijdt aan een chronische ziekte, wordt het vaccin gedeeltelijk terugbetaald.
  2. Weerstand: alles wat je weerstand aanscherpt (voldoende slapen, gezond eten, bewegen) zal nuttig zijn ter bescherming van het griepvirus.
  3. Hygiëne: handen wassen en klinken ontsmetten kunnen je ook een eind op weg helpen.
  4. Voorkom extra verspreiding: ga naar de dokter, gebruik wegwerpzakdoeken, drink voldoende water en was je handen!

Neem geen antibiotica: griep is een virus, antibiotica werken alleen tegen bacteriële infecties.

Meer informatie kan je ontvangen door onze Facebookpagina te volgen of door lid van De Gezinsbond te worden. Klik hier

Gepubliceerd op: 19/01/2017, laatste update op: 25/10/2019