Seizoensgroenten en -fruit in je winkelkar, kraantjeswater in je glas en minder vlees op je bord. Kortom, we weten intussen vrij goed hoe we duurzaam kunnen eten. Maar hoe betrek je daar je kinderen bij? Annelies Houpline en Hannelore Tyskens, twee jonge mama's die werken bij Rikolto, geven tips.
Duurzame voeding met kinderen: is dat zo ingewikkeld? Dat hoeft niet: als ouder beslis je (grotendeels) wat in de winkelkar terecht komt. Maar of wat op het bord ligt dan ook wordt opgegeten is een andere zaak. Wie focust op seizoensgroenten ziet in de winter de kolen rond de oren vliegen, wie vleesconsumptie wil minderen stuit al eens op een kind dat niet openstaat voor een nieuwe ervaring.
Hoe kan je dat aanpakken?
1) De kwestie van de seizoensgroenten
Kolen zijn een wintergroente, tomaten een zomergroente. Wie de seizoenen op het bord brengt, ziet vaak dezelfde dingen opduiken op korte tijd.
Klagen de kinderen over een overdosis? Een goed moment om te verklaren dat je de seizoenen volgt om het milieu te sparen: er zijn geen energievretende serres of vervuilende transporten nodig.
Denk niet te snel dat kinderen zo’n dingen niet begrijpen. Ze pikken die zaken echt wel op. Voor je ’t weet wijzen ze oma’s en opa’s terecht die wél tomaten kopen in het kolenseizoen. Of omgekeerd 😉
2) Overtuig met wist-je-datjes
Zelf weet je waarschijnlijk vrij goed waarom je volop gaat voor duurzaamheid: ook in de toekomst moet er nog voldoende en gezond eten zijn. Voor de kinderen van jouw kinderen, maar ook gewoon voor iedereen, overal in de wereld. In kinderoren klinkt dat allemaal vreselijk vaag en ver weg. Deze weetjes maken het misschien concreter:
* Een kilo rundsvlees heeft dezelfde uitstoot als 100 kilometer rijden met de auto. (bron)
* Met de hoeveelheid water die nodig is om 100 gram rundsvlees te produceren, kan je een maand lang elke dag een douche nemen. (bron)
* De CO2-uitstoot voor het vervoer van 1 kilo aardbeien uit Israël komt overeen met de CO2-uitstoot voor meer dan 3 kilo Belgische aardbeien.
* Wij gooien per dag 1,3 kilo huishoudelijk afval weg of zo’n 490 kilo per jaar. Door te kiezen voor herbruikbare verpakkingen of minder plastic verpakkingen kunnen we dit verbeteren. (bron)
3) Vertel over koeienscheten
Minder (runds-)vlees eten is sowieso een goed idee. Leg je kind uit welke impact vleeskoeien hebben op het milieu. Als bovenstaande cijfers niet helpen, kan je het over een andere boeg gooien.
Vertel bijvoorbeeld dat koeien koddige beesten zijn, maar dat hun boeren en scheten wel voor verschrikkelijk veel schadelijke broeikasgassen zorgen. Geloof ons, zo’n ‘luchtig’ verhaal slaat sowieso aan bij dat jonge volkje!
4) Maak van vegetarisch iets logisch
Zie je ’t zitten om één of meer dagen per week vegetarisch te koken? Geweldig. Om vegetarisch ‘logisch’ te maken voor kinderen, kan je ook de benaming heel normaal houden. Wat wordt er gegeten? Pasta. Op vleesdagen zeg je toch ook niet ‘vleespasta’, waarom dan wel vegetarische pasta?
5) Schakel hen in als winkelhulp
Hoe haalbaar is deze tip? Dat hangt heel hard af van de leeftijd van je kind, jouw slaaptekort en hoe gehaast jullie zijn. Het gemakkelijkst is evenwel als je kind kan lezen: bij vis kan je samen speuren naar het ASC- of MSC-label. Dat geeft aan dat er rekening wordt gehouden met overbevissing, dierenwelzijn, natuuraantasting en vervuiling.
Voor groenten en fruit is kan je het etiket aflezen op zoek naar land van herkomst. Al is dat ook niet zo zwart/wit: kies je toch eens geen seizoensgroente (bv. tomaten), dan is het soms toch milieuvriendelijker om de buitenlandse variant te verkiezen boven de binnenlandse serregeteelde soort.
6) Plan een trip naar de zelfplukboerderij
Leuk en leerrijk tegelijk: een uitstapje naar een zelfplukboerderij. Zoek er eentje in jullie buurt, zo kunnen jullie daar gezellig met de fiets of te voet naartoe. Je kroost leert op de boerderij niet alleen de smaak en het uitzicht van pure producten kennen, ze ondervinden ook hoe en wanneer gewassen groeien. Let op: plukboerderijen zijn meestal enkel te bezoeken in het oogstseizoen, doe zeker research vooraf.
LEES OOK: Met het hele gezin bessen plukken (en snoepen)
7) Onthoud dat niemand perfect is
Voel je vooral geen mislukte ouder als het voor jouw gezin niet lukt om altijd de meest duurzame keuze te maken. Je kunt sowieso niet honderd procent consequent zijn en dat is oké. Elke stap telt!
Verantwoordelijkheid van de supermarkt
Omdat duurzame keuzes ook voor de Gezinsbond belangrijk zijn, steunen we de Rikolto-actie ‘Meer dan mijn kassaticket’. Daarin sporen consumenten de supermarkten aan duurzame keuzes gemakkelijker te maken door meer informatie te verschaffen of te werken met kleuren en labels. Lees er hier alles over.
Gepubliceerd op: 19/02/2018, laatste update op: 04/05/2018Dit artikel verscheen in De Bond van 17 november 2018. De Bond is het ledenmagazine van de Gezinsbond.
Meer tips voor gezinsactiviteiten? Volg onze Facebookpagina of verneem alles uit eerste hand als lid van De Gezinsbond. Lid worden kan hier.