Reizen is ook altijd een beetje voorbereid zijn op het onvoorziene. Zoals een valpartij, vervelende muggen of een virusje in maag of darmen. Met een goed gevulde EHBO-kit ben je op de meeste dingen voorbereid. Wat neem je mee voor de eerste hulp op reis?

LEES OOK > Op reis met de kinderen: welke documenten neem je mee?

1) Wondverzorging

Pleisters, steriele gaasjes, verband en ontsmettingsmiddel zijn nodig zodat de wondes niet gaan ontsteken. Als je veel gaat wandelen, zijn blaarpleisters geen overbodige luxe.

2) Pincet/tekentang

Zeer klein en zeer pijnlijk: splinters en teken! Wees voorbereid en gebruik ze liefst steriel. Ontsmetten kan met ontsmettingsmiddel of door de pincet enige tijd te verhitten.

3) Pijnstillers

Neem een pijnstiller met paracetamol mee en voorzie ook in een kinderversie. Vraag bij de apotheek eventueel iets specifiek tegen hoofdpijn.

4) Bescherming tegen de zon

Neem een zonnecrème mee met voldoende bescherming: je wordt niet sneller bruin als je verbrandt, je krijgt er alleen sneller huidkanker van! Kies een waterproof zonnecrème als je veel op, in of rond water zult zijn. Voor baby’s is de zon eigenlijk te vermijden. Voorzie in ieder geval in factor 50+. Voor kinderen volstaat factor 50.

Vergeet zeker de after-sun niet én bescherm ook je lippen!

5) Iets tegen keelpijn

Keelpijn is een typische vervelende kwaal waar je niet echt ziek van bent maar die toch je dag verpest. Neem daarom keelpastilles of iets dergelijks mee.

6) Anti-muggenzalf/anti-insectenbeten/anti-jeukmiddel

Pas de anti-muggen of -insectencrème aan aan het gebied waar je naartoe reist. Ben je heel gevoelig voor muggenbeten? Vraag dan raad aan je apotheek wat betreft anti-jeukmiddelen.

7) Oogdruppels

Multifuntioneel: ze helpen bij hooikoorts maar ook bij geïrriteerde, droge of vermoeide ogen.

8) Iets tegen reisziekte

Zeker als jij en/of de kinderen er snel last van hebben.

9) Anticonceptiemiddelen

Heb je genoeg strips van de pil om de vakantie door te komen? Voorzie ook in condooms en ga double dutch: door uurverschillen neem je de pil soms te laat in (of sla je er een over) en kan de bescherming niet voldoende zijn.

10) Gel tegen spier- of gewrichtspijnen

Praktisch bij vooral actieve vakanties.

Extra’s voor kleine kinderen:

  • ORS (een middel tegen uitdroging)
  • fysiologisch water
  • glycerinesuppo’s tegen verstopping

Zorg ook dat de andere medicatie veilig is voor kinderen of neem een kinderversie mee (bijvoorbeeld een pijnstillend en koortswerend middel).

LEES OOK > Zo bescherm je je kindje het best tegen de zon

Tropische landen

Als je naar tropische landen reist, neem je het best nog een aantal extra voorzorgen (naast de nodige en tijdige vaccinaties):

  • medicatie tegen diarree/verstopping en probiotica om de darmflora te ondersteunen
  • ORS
  • iets tegen maagproblemen
  • desinfecterende handgel en doekjes

Je kunt ook aan je dokter vragen om bepaalde medicatie voor te schrijven zodat je voorbereid op reis vertrekt.

LEES OOK > Milieuvriendelijk reizen, hoe doe je dat?

Ook niet vergeten

Je vaccinatiekaart, eventueel bloedgroepkaart en medisch paspoort! Wie allergisch is (voor bijvoorbeeld pinda’s, penicilline, bijen- en wespensteken) draagt ook het best een kaartje bij zich.

Wie al aan een aandoening lijdt en bepaalde medicatie slikt, mag die natuurlijk niet vergeten. Het kan geen kwaad om je dokter het actieve bestanddeel te laten noteren. Bij hoge nood kun je bij een buitenlandse dokter of apotheek dan wel een medicijn met dat bestanddeel verkrijgen.

Vergeet ook niet tijdig je reisdocumenten aan te vragen, ook voor de kinderen!

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 29/06/2017, laatste update op: 16/08/2023