eerste hulp op reis

Reizen is ook altijd een beetje voorbereid zijn op het onvoorziene. Zoals een valpartij, vervelende muggen of een virusje in maag of darmen. Met een goed gevulde EHBO-kit ben je op de meeste dingen voorbereid. Wat neem je mee?

1) Wondverzorging

Pleisters, steriele gaasjes, verband en ontsmettingsmiddel zijn nodig zodat de wondes niet gaan ontsteken. Je kan ook blarenpleisters voorzien als je veel zou gaan wandelen.

2) Pincet/tekentang

Zeer klein en zeer pijnlijk: splinters en teken! Wees voorbereid en gebruik ze liefst steriel. Ontsmetten kan met het ontsmettingsmiddel of door enige tijd te verhitten.

3) Pijnstillers (evt hoofdpijn)

Een pijnstiller met paracetamol is een goede optie en voorzie ook een kinderversie. Vraag eventueel iets specifiek tegen hoofdpijn.

4) Bescherming tegen de zon

Neem een zonnecrème mee met voldoende bescherming: je wordt niet sneller bruin van verbranding, je krijgt er enkel sneller huidkanker van! Kies een waterproof zonnecrème als je veel op, in of rond water zal zijn. Voor baby’s is de zon eigenlijk te vermijden en voorzie je factor 50+. Voor kinderen volstaat factor 50.

Neem ook zeker after-sun mee én bescherm je lippen ook!

5) Iets tegen keelpijn

Keelpijn is een typische vervelende kwaal waar je niet echt ziek van bent maar die toch je dag verpest. Neem keelpastilles of iets dergelijks mee.

6) Anti-muggenzalf/anti-insectenbeten/anti-jeukmiddel

Pas de anti-muggen of -insectencrème aan aan het gebied waar je naartoe reist. Ben je heel gevoelig aan muggenbeten? Vraag dan raad aan je apotheek wat betreft anti-jeukmiddelen.

7) Oogdruppels

Multifuntioneel: dat helpt bij hooikoorts maar ook irritatie van de ogen en bij droge en vermoeide ogen.

8) Iets tegen reisziekte

Zeker als jeen/of de kinderen er gevoelig aan zijn

9) Anticonceptiemiddelen

Heb je genoeg strips van de pil om de vakantie door te komen? Voorzie ook condooms en ga double dutch: door uurverschillen neem je de pil soms te laat in (of sla je een over) en kan de bescherming niet voldoende zijn.

10) Gel tegen spier- of gewrichtspijnen

Praktisch bij vooral actieve vakanties.

Voor kleine kinderen neem je best nog mee:

ORS (tegen uitdroging), fysiologisch water en glycerinesuppo’s tegen verstopping. Zorg ook dat de andere medicatie veilig is voor kinderen of neem een kinderversie mee (zoals pijnstillend en koortswerend middel).

Ook niet te vergeten

Je vaccinatiekaart, eventueel bloedgroepkaart en medisch paspoort! Wie allergisch is (pinda’s, penicilline, bijen- en wespensteken) draagt ook best een kaartje bij zich.

Wie al aan een aandoening lijdt of bepaalde medicatie slikt, mag deze natuurlijk niet vergeten. Het kan geen kwaad om je dokter het actieve bestanddeel te laten noteren. Bij hoge nood kan je bij een buitenlandse dokter of apotheek dan wel een medicatie met dat nodige bestanddeel verkrijgen.

Tropische landen

Als je naar tropische landen reist, neem je best nog enkele extra voorzorgen (naast de nodige en tijdige vaccinaties):

– medicatie tegen diarree/verstopping en probiotica om de darmflora te ondersteunen
– ORS – middel tegen dehydratatie
– iets tegen maagproblemen
– desinfecterende handgel en doekjes

Je kan ook aan je dokter vragen om bepaalde medicatie voor te schrijven om voorbereid op reis te vertrekken.

Vergeet ook niet tijdig je reisdocumenten aan te vragen, ook voor de kinderen!

Meer informatie? Volg onze Facebookpagina of word lid.

Gepubliceerd op: 22/11/2017

Tags: , , , , , , ,