Laat iedereen die naar de huisarts gaat alleen nog het remgeld betalen, in plaats van te werken met het terugbetalingssysteem via de mutualiteiten. Dat vragen het Netwerk tegen Armoede, het Vlaams Patiëntenplatform en de Gezinsbond.

Sinds 1 oktober 2015 geldt de zogenaamde ‘derdebetalersregeling’ voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Dat betekent dat ze bij de huisarts enkel nog het remgeld betalen. Het remgeld is de kost die je niet terugkrijgt van de mutualiteit.

In de meeste gevallen is dat ongeveer 1 euro. De rest wordt geregeld tussen de huisarts en de mutualiteit van de patiënt.

1 op 7 doet het niet

Hoewel huisartsen verplicht zijn om deze derdebetalersregeling te respecteren, doet één op zeven dat niet. Dat blijkt een rapport van de mutualiteiten. Het zou vooral gaan om oudere artsen zonder computersysteem of artsen waarbij weinig mensen met recht op verhoogde tegemoetkoming (VT-statuut) langsgaan.

Onderschat probleem?

“Volgens ons gaat het zelfs nog om een onderschatting van het probleem”, zegt Frederic Vanhauwaert, coördinator van het Netwerk tegen Armoede.

“Heel wat patiënten zijn niet op de hoogte van de regelgeving, sommigen weten zelfs niet dat ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. Anderen durven hun huisarts niet vragen om enkel het remgeld te betalen.

“Niet alle huisartsen reageren positief op zo’n vraag. En maar weinigen stellen zelf spontaan voor om de derdebetalersregeling toe te passen”, weet Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.

Nuttig systeem

“Nochtans blijkt uit onze ervaringen en contacten dat het systeem wel degelijk bijzonder nuttig is. Patiënten die er een beroep op kunnen doen, stellen een doktersbezoek veel minder uit. Op langere termijn worden daardoor duurdere ingrepen en meerkosten voor de ziekteverzekering vermeden.”

Geen terugbetaling meer

Daarom pleiten het Netwerk tegen Armoede, het Vlaams Patiëntenplatform en de Gezinsbond voor een veralgemening van de derdebetalersregeling. Zodat iedereen bij de huisarts alleen nog maar remgeld moet betalen. Zodat ziektebriefjes binnenbrengen en wachten op de terugstorting eindelijk verleden tijd wordt. Zodat de drempel om naar de dokter te gaan verlaagt. Zodat het stigma wordt weggewerkt.

Manu Keirse, gezinspolitiek secretaris van de Gezinsbond: “Zo’n veralgemening maakt komaf met stigmatisering en zou ons allemaal heel wat minder tijd en geregel kosten. Bovendien weten we dat niet alleen mensen met het VT-statuut wel eens een bezoek aan de huisarts uitstellen om financiële redenen. Dat gebeurt evengoed bij andere gezinnen die het tijdelijk of structureel moeilijk hebben. Gezinnen met jonge kinderen of chronisch zieken bijvoorbeeld. Het maakt het voor iedereen makkelijker en komt de algemene volksgezondheid ten goede. Wij zien dan ook geen enkele logische reden om de regel niet te veralgemenen.”

Volg het lobbywerk van De Gezinsbond via Twitter.

Ook kan je lid worden van De Gezinsbond en genieten van tal van voordelen.

Gepubliceerd op: 30/06/2017, laatste update op: 26/08/2019

Tags: , , , , , , , ,