Kinderen mee krijgen op tocht of ze gemotiveerd houden, is niet altijd simpel. Met geocaching kan dat wel: het maakt wandelen leuk voor kinderen. Niet alleen omdat ze een doel hebben (de schat vinden!) maar ook omdat het avontuurlijk is. En omdat je bijzondere plekken of je eigen stad op een andere manier ontdekt.
Hoe werkt geocaching?
Geocaching is een wandeling waarbij je eet een smartphone of gps-toestel rondtrekt om ‘een schat’ (een geocache) te vinden.
Die schat kan vanalles zijn. Zo zijn er hele kleine caches (doosjes van filmrolletjes, of tubes waar een pincet handig voor kan zijn), maar bestaan er ook hele grote caches (gaande van vogelkastjes tot heuse nep-stroomcabines).
In elke cache zit een papieren logboekje. Hier noteren geocachers hun profielnaam en de datum van hun vondst. Dat geldt dan als bewijs dat je de schat effectief ontdekt hebt. Sommige caches bevatten ook goodies. Dat zijn kleine items die je kan ruilen voor iets dat minstens evenveel waard is. Ideaal voor de kinderen!
LEES OOK > Zo maak je die dagelijkse wandeling voor kinderen éxtra leuk
Soorten geocaches
Niet alleen de grootte van elke cache is verschillend, er bestaan ook verschillende soorten caches.
1) De tradi
Deze traditionele cache zit verstopt op de locatie die aangegeven staat. Je gaat naar die plek en vindt hem na wat rondkijken en zoeken ter plaatse. Eenvoudig, tenzij de cache goed verstopt zit!
2) De multi
Hier begint de zoektocht op de startcoördinaten, waarna je tips moet vinden die je verder op pad leiden om de uiteindelijke schuilplaats te ontdekken.
3) De mystery
Nu wordt het spannen: eerst moet er een puzzel opgelost worden om de échte locatie van de schat te ontcijferen.
LEES OOK > 10 leuke manieren om te bewegen met een kleuter
4) Earth caches
Deze geocaches brengen je iets bij over de Aarde.
5) Virtual caches
Deze speciale soort geocaches maakt dat je niet echt iets vindt, maar een foto stuurt naar de eigenaar. Dat dient dan als bewijs dat je een (vaak bijzondere) locatie hebt bezocht.
Voor enthousiaste geocachers worden ook events georganiseerd, waar je elkaar kan ontmoeten en tips en tricks kan uitwisselen.
Geïnspireerd? Je kan ook een eigen cache verstoppen. Meld die aan op de site en mensen kunnen ook jouw cache beginnen zoeken.
Hoe begin je er nu aan?
Het begint met een (gratis) profiel op de Geocaching-website, je wandelschoenen, een regenjas en een gps of een app op je smartphone (geocaching of c:geo).
Tip: de batterij van een smartphone houdt het niet altijd lang genoeg, dus neem een extra batterij mee (powerbank) of investeer in een wandelgps. Die laatste is ook nauwkeuriger.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 26/01/2018, laatste update op: 07/07/2022