Ooit al eens mensen gezien die ergens rond een boom, standbeeld of paal staan te draaien? Dan is de kans groot dat ze een geocache aan het zoeken zijn. Een geocache is een 'schat' waarnaar je op zoek gaat tijdens een wandeling. Lichtjes verslavend, zo konden we zelf ook al vaststellen.

Kinderen mee krijgen op tocht of ze gemotiveerd houden, is niet altijd simpel. Met geocaching kan dat wel: het maakt wandelen leuk voor kinderen.

Niet alleen omdat ze een doel hebben (de schat vinden!) maar ook omdat het avontuurlijk is. En omdat je bijzondere plekken of je eigen stad op een andere manier ontdekt.

Hoe werkt geocaching?

Geocaching is een wandeling waarbij je eet een smartphone of gps-toestel rondtrekt om ‘een schat’ (een geocache) te vinden.

Die schat kan vanalles zijn. Zo zijn er hele kleine caches (doosjes van filmrolletjes, of tubes waar een pincet handig voor kan zijn), maar bestaan er ook hele grote caches (gaande van vogelkastjes tot heuse nep-stroomcabines).

In elke cache zit een papieren logboekje. Hier noteren geocachers hun profielnaam en de datum van hun vondst. Dat geldt dan als bewijs dat je de schat effectief ontdekt hebt. Sommige caches bevatten ook goodies. Dat zijn kleine items die je kan ruilen voor iets dat minstens evenveel waard is. Ideaal voor de kinderen!

Lees ook: Sportief voornemen? Zo ga je dit jaar écht meer sporten

Soorten geocaches

Niet alleen de grootte van elke cache is verschillend, er bestaan ook verschillende soorten caches.

1) De tradi

Deze traditionele cache zit verstopt op de locatie die aangegeven staat. Je gaat naar die plek en vindt hem na wat rondkijken en zoeken ter plaatse. Eenvoudig, tenzij de cache goed verstopt zit!

2) De multi

Hier begint de zoektocht op de startcoördinaten, waarna je tips moet vinden die je verder op pad leiden om de uiteindelijke schuilplaats te ontdekken.

3) De mystery

Nu wordt het spannen: eerst moet er een puzzel opgelost worden om de échte locatie van de schat te ontcijferen.

4) Earth caches

Deze geocaches brengen je iets bij over de Aarde.

5) Virtual caches

Deze speciale soort geocaches maakt dat je niet echt iets vindt, maar een foto stuurt naar de eigenaar. Dat dient dan als bewijs dat je een (vaak bijzondere) locatie hebt bezocht.

Voor enthousiaste geocachers worden ook events georganiseerd, waar je elkaar kan ontmoeten en tips en tricks kan uitwisselen.

Geïnspireerd? Je kan ook een eigen cache verstoppen. Meld die aan op de site en mensen kunnen ook jouw cache beginnen zoeken.

Hoe begin je er nu aan?

Het begint met een (gratis) profiel op de Geocaching-website, je wandelschoenen, een regenjas en een gps of een app op je smartphone (geocaching of c:geo).

Tip: de batterij van een smartphone houdt het niet altijd lang genoeg, dus neem een extra batterij mee (powerbank) of investeer in een wandelgps. Die laatste is ook nauwkeuriger.

 

Gerust op weg
Wie op schattenjacht trekt, is maar beter goed verzekerd. Gezinssport Vlaanderen biedt daarvoor een verzekering: ‘Op weg’. Als lid van op weg ben je met het hele gezin 24/7 verzekerd binnen heel Europa! Meer informatie over de verzekering onderweg: klik hier.
Gepubliceerd op: 26/01/2018, laatste update op: 27/11/2018

Tags: , , ,