Het wordt snel een gewoonte: met de kinderen de auto in. Het voelt veiliger, sneller en het is warm en droog. De campagne 'Woensdag fietsdag' wil gezinnen uitdagen om ook mét kinderen de fiets te nemen... als dat niet al gebeurt natuurlijk!

Gezinnen op de fiets! Veel ouders beleven elke dag opnieuw hun eigen ‘ochtendspits’. Tijdig op school en werk geraken is een hele uitdaging. Omdat ze zeker willen zijn dat zoon- of dochterlief veilig op school geraakt, kiezen heel wat ouders ervoor om hun kinderen met de auto aan de schoolpoort ‘af te leveren’. Terwijl het misschien ook (en sneller!) met de fiets kan?

woensdag-fietsdag
Ja maar … het is zo druk aan de schoolpoort met al die auto’s! Dat is toch onveilig?

Je rijdt zelf met één van die auto’s! En zo houd je dus een spiraal van onveiligheid in stand. Is het nodig dat je de kinderen met de auto brengt?

Ja maar … ik alleen kan niets veranderen. Zelfs al rijden mijn kinderen met de fiets, het verkeer blijft gevaarlijk!

En toch bepaal je zelf mee hoe veilig het verkeer wordt voor je kinderen. Door zelf het goede voorbeeld te geven op de fiets en in de auto: rijd je zelf wel altijd zoals het hoort?. En natuurlijk ook door je kinderen te leren hoe ze zich zelfbewust, veilig en efficiënt met de fiets kunnen verplaatsen.

Is het verkeer echt zo druk en onveilig als het lijkt vanuit de auto? Neem de proef op de som en verken het traject op de fiets. Er bestaat misschien een rustig alternatief, door een woonwijk of via een apart fietspad. Probeer nieuwe routes eerst uit zonder de kinderen, zeker als je jezelf wat onveilig voelt.

Ja maar … de auto is lekker praktisch. Kinderen vervoeren, boekentassen erbij, onderweg nog boodschappen doen, …

Zelfs dan is de auto niet de enige mogelijkheid. In een bakfiets of een fietskar kun je meer kwijt dan je denkt! Te veel trapwerk? Ze bestaan ook in elektrische variant.

Ja maar … ik rijd zelf amper met de fiets!

Het is natuurlijk belangrijk dat je als volwassene je fietservaring opbouwt en onderhoudt. Wat bij een eerste fietsrit – na jaren autogebruik – moeilijk lijkt, wordt na enkele ritten gewoon.

Neem je kinderen pas mee op de fiets als je jezelf daar goed bij voelt. Je eigen onzekerheid en spanning straal je op je kinderen af, net als je eigen zekerheid en rust!

Ja maar… het kan niet anders!

Soms gaat het natuurlijk niet anders, en moet je de auto wel nemen. Omdat de afstand te ver is: niet iedereen heeft een plek in een buurtschool.

De spiraal van onveiligheid kunnen we alleen maar doorbreken door voor elke verplaatsing af te wegen wat het meest geschikte vervoermiddel is. Lukt het te voet of met de fiets? Doe dat dan ook! Zo niet, check dan eens het openbaar vervoer. En stap pas in je auto als de andere opties niet haalbaar blijken.

Go with the velo!

Woensdag fietsdag  wil Vlaanderen op de fiets krijgen. Omdat de auto nemen vaak een gewoonte is. En omdat alle excuses goed zijn om toch maar niet te fietsen. Te nat, te koud, te moeilijk …

Menselijk? Oh ja. Wenselijk? Iets minder. Want de files worden er niet minder op. En de lucht niet gezonder. Eén dag per week op je zadel maakt al een groot verschil. Woensdag fietsdag geeft je net dat trapje extra, met supportersploegen, beloningsbadges, tips en prijzen.

Schrijf je in en word lid van het grootste peloton van Vlaanderen! Deel je ervaringen via #GoWithTheVelo. Alle remmen los!

Woensdag Fietsdag is een campagne van Cera en KBC, in samenwerking met Gezinsbond en Gezinssport Vlaanderen, Mobiel 21 en nog vele anderen.

Volg onze laatste updates via onze Facebookpagina of word lid van De Gezinsbond hier.

Gepubliceerd op: 26/04/2017, laatste update op: 16/12/2017

Tags: , ,