De Gezinsbond is verontrust over de beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om het personeelsbudget in de dagpsychiatrie voor jongeren te halveren. "Wij vragen met klem dat het bespaarde geld opnieuw geïnvesteerd wordt in geestelijke gezondheidszorg ", zegt Manu Keirse, gezinspolitiek secretaris van de Gezinsbond.
Besparen op geestelijke gezondheidszorg? Ook vanuit psychiatrische hoek wordt geschrokken gereageerd: de beslissing werd pas vrijdag gecommuniceerd zonder overleg. “Dit gaat om getraumatiseerde jongeren die soms dagelijks aan zelfmoord denken”, zegt kinderpsychiater Peter Adriaenssens in Gazet van Antwerpen. “Ik begrijp deze besparing helemaal niet.”
“Geen besparing”
Volgens minister De Block (Open Vld) waren de budgetten berekend op nachtopvang, terwijl de jongeren ‘s avonds gewoon naar huis gaan. Die kosten zijn er dus niet.
De minister beklemtoont ook dat het geen besparing is, aangezien het geld (7 miljoen euro) zal ingezet worden in andere medische sectoren ‘die ook geld nodig hebben’. Waar het geld precies naartoe zal gaan, is nog niet duidelijk.
Onaanvaardbaar
“We zijn altijd bereid om te luisteren naar de voorstellen van de minister. We stellen één absolute voorwaarde: dat het vrijgekomen geld volledig geïnvesteerd wordt in de geestelijke gezondheidszorg en niet naar lichamelijke ziekten gaat”, zegt Keirse.
“Van het totale budget voor gezondheid gaat er nu slechts 6 procent naar geestelijke zorg. Dat is sowieso ruim onvoldoende, getuige de ellenlange wachtlijsten. Minder geld voor onder andere psychiatrie is daarom volkomen onaanvaardbaar.”
Dure beslissing?
Peter Adriaenssens vraagt zich af of deze beslissing de samenleving niet letterlijk duur zal komen te staan. Het systeem van dagpsychiatrie is veel goedkoper dan een opname in een instelling. Het systeem zorgt ervoor dat jongeren in kleine groepjes een hele dag begeleid worden terwijl ze ’s avonds opnieuw naar hun thuis kunnen gaan.
Door deze halvering van het budget zullen tientallen plaatsen verloren gaan. Ons land telde al maar 80 plaatsen voor dagpsychiatrie.
Drempels wegwerken
De Gezinsbond ijvert al jaren voor meer investeringen in geestelijke gezondheidszorg opdat de lange wachtlijsten en de financiële of mentale drempels weggewerkt kunnen worden, in het bijzonder voor kinderen en jongeren.
“Depressie is wereldwijd het grootste gezondheidsprobleem bij jongeren en nooit eerder slikten de Belgische jongeren zoveel antidepressiva als de laatste jaren. In vergelijking met het buitenland tellen we buitenproportioneel veel zelfmoordpogingen. Zeker voor jongeren is snelle en professionele ondersteuning op psychisch vlak cruciaal.”
Meer weten? Volg De Gezinsbond via Twitter.
Geniet van de vele voordelen als lid van De Gezinsbond. Klik hier.
Gepubliceerd op: 03/07/2017, laatste update op: 22/11/2017Tags: mentale gezondheid, zelfmoord