Op het dak van een oude garage achter in mijn tuin liggen golfplaten, waarschijnlijk met asbest. Een deel van die garage gebruik ik als werkhuis en ik zou die platen het liefst weg willen. Hoe kan ik platen met asbest het best verwijderen?

Asbest verwijderen

In de vorige eeuw werd asbest in massa’s producten gebruikt omdat het brandveilig, sterk, isolerend en goedkoop was. Maar deze delfstof is ook gevaarlijk als je de losse vezels inademt. Jaren later kan dat leiden tot onder andere longkanker, asbestose en mesothelioom (tumoren).

Als dat veilig kan, verwijder je asbest dus het best zo snel mogelijk uit je huis. Sinds 1987 verminderde het gebruik tot er in 2001 uiteindelijk een totaalverbod kwam. Maar het aanwezige asbest bleef meestal zitten.

Opgelet! Verwijder nooit zelf ‘los asbest’. Dat is altijd werk voor specialisten. Maar asbest in golfplaten is ‘hechtgebonden’. Als je de juiste procedures volgt, kan je dat wel zelf veilig weg doen. Toch blijft het opletten. De meeste bouwmaterialen met asbest gaan al lang mee. Als ze verweerd zijn of beschadigd kunnen de vezels makkelijk vrijkomen.

LEES OOK > PFOS-vervuiling: mag ik nog eieren van mijn kippen eten?

Uit de buurt van kinderen

Haal de golfplaten niet zomaar van het dak. Ga daarvoor eerst te rade bij de gemeentelijke milieudienst of bij je afvalintercommunale. Bij een grotere hoeveelheid is een ophaling aan huis vaak mogelijk voor een beperkte prijs. Anders kan je meestal in het recyclagepark terecht voor asbestzakken of inpakfolie om de platen veilig te vervoeren.

Toch liever niet zelf aan beginnen? Dan kan je hechtgebonden asbest laten verwijderen door een aannemer met een attest ‘Eenvoudige Hande- lingen’. De extra kosten zijn doorgaans beperkt.

Wat je ook doet, hou bij dit karwei kinderen ver uit de buurt. Onvolgroeide longen zijn extra gevoelig voor asbestvezels. Asbestschade is een kwestie van jaren en een jong lichaam heeft nog een heel leven voor zich.

LEES OOK > De 10 belangrijkste bronnen van hormoonverstoorders

Dit artikel verscheen in december 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 09/12/2021, laatste update op: 09/09/2022

Tags: , ,