Willen jullie met het gezin ook wat meer tijd besteden aan sport en beweging? Dan helpt het online beweegplatform van Gezinssport Vlaanderen je misschien over de schreef. “Wij kunnen gerust zo’n duwtje in de rug gebruiken”, bekent acteur Herman Verbruggen, vader van twee tienerdochters.

En het gezin Verbruggen is daarin niet alleen. Ook veel andere gezinnen kunnen hulp gebruiken om meer te bewegen met het gezin. Daarom lanceert Gezinssport Vlaanderen de Familie Fit Tool, een campagne waar Herman Verbruggen peter van is.

Wanneer Herman Verbruggen en zijn partner Petra De Pauw mij uitnodigen in hun huis in Borgerhout is jongste dochter Billie (11) net thuis van school . Een beetje later valt ook Roos (13) binnen. Zij moet wel eerst nog even bekomen van haar dagelijkse fietsrit van school naar huis, een traject van niet minder dan tien kilometer. En ook Petra en Herman hebben van deze zomerse voorjaarsdag geprofiteerd om samen een toertje te lopen. ‘Bewegen’ is in dit gezin dus geen onbekende, al kan het volgens de Verbruggens altijd nog beter.

“Een stadscentrum nodigt uit tot bewegen”

Petra: “Wij wonen in de stad en hebben geen tuin, maar dat vinden de kinderen niet erg. Een stadscentrum nodigt uit tot heel wat sport- en bewegingsactiviteiten, tenminste als je daar zelf naar op zoek gaat.

In de vakanties kunnen kinderen deelnemen aan allerlei sportieve activiteiten in buurt. En uitwaaien doen we in het Rivierenhof, het grootste park van Antwerpen. Dat domein ligt hier vlakbij en is zo’n beetje onze achtertuin.

Toen Roos en Billie nog klein waren, gingen we daar bij mooi weer veel naar de speeltuin. En nu gebeurt het nog dat we er met de fiets naartoe trekken om te picknicken, een ijsje te eten of gewoon op een bankje te zitten.”

Billie: “Ze hebben er ook een tof verkeersparcours waar je goed kunt rolschaatsen. En vorige week zijn we nog met een vriendinnetje in het Rivierenhof minigolf gaan spelen. Dat doe ik ontzettend graag.”

Herman: “Minigolf is nu eens als activiteit op onze maat gesneden, want zweten dat je daarvan doet.” (lacht)

Roos: “Wij zitten allebei in de scouts en ook daar staan er elke zondag veel spelletjes en sportactiviteiten op het programma. Het scoutsterrein is tamelijk klein, voor een ruimere plek moeten we dus altijd ergens naartoe stappen. En op school moeten we natuurlijk veel aan sport doen in de turnlessen.”

“Het doet gewoon deugd”

Toen Herman de vraag kreeg van Gezinssport Vlaanderen om het campagnegezicht te worden voor een nieuw online beweegplatform, zag hij dat meteen zitten. Hoewel zij en de kinderen elk apart wel aan bewegingsactiviteiten toe komen, is er van samen bewegen toch veel minder sprake.

Herman: “Je hebt gezinnen die van nature uit sportief zijn en geen tekort hebben aan beweging. Dat sportieve wordt dan als het ware via de genen doorgegeven wordt. De kinderen zitten in een sportclub, de papa gaat koersen en de mama loopt. Maar bij ons gezin gaat het ze zo niet aan toe.

Heel wat ouders herkennen allicht dat gevoel dat het er vaak niet van komt om met de kinderen samen te sporten of te bewegen. En dan zijn er van die momenten waarop je zegt: ‘Komaan, mannen, nu moeten we het gaan doen, want anders komt het toch niet van.’

Je merkt ook dat je dat je lichaam zoiets af en toe nodig heeft. En zodra we dan letterlijk die stap naar buiten gezet hebben, beseffen we telkens weer hoeveel we ervan genieten. Het doet gewoon voor iedereen deugd om eens een frisse neus te halen en niet de hele tijd binnen te zitten. Ook de kinderen vragen daarnaar. En ik vermoed dat meer bewegen ons ook als mens een stuk gelukkiger maakt.” Nog meer voordelen van buiten bewegen met het hele gezin lees je hier.

“Samen is leuk”

Petra: “Zo nu en dan je fysiek inspannen door eens goed te lopen of te fietsen, daar heb ik echt behoefte aan. Ik heb een tijdje de Start to run van vijf kilometer gedaan en sinds kort ben ik beginnen boksen. Ik hoop daarmee wat conditie op te bouwen, al ben ik na Start to run wel altijd blijven lopen. Gisteren zijn we alvast eens gaan kijken naar de 10 Miles en misschien lopen we volgend jaar wel de Ladies Run.”

Roos: “Ik wil dat ook proberen, maar dan moet ik nog veel trainen. Nu vind ik mijn conditie niet zo opperbest.”

Petra: “Deze zomer zitten we in Bilbao op vakantie en daar hoop ik samen met de kinderen te leren surfen. Wij kijken daar hard naar uit, want dat zal ons zeker aanmoedigen om uit onze luie strandzetel te komen. (lacht)

Herman: “Met het gezin iets doen levert altijd leuke momenten op. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om met zijn vieren uit te gaan eten, maar het kan evengoed een gezellige fietsrit zijn die je onderneemt. Je babbelt en lacht wat, en dat geeft je meteen een ontspannen gevoel.

Het komt er vaak niet van om in het weekend gezamenlijke uitstappen of activiteiten te doen. Soms heb ik nog opdrachten en ook Petra moet af en toe op zaterdag werken. Maar gelukkig kunnen we allebei in de week voldoende beschikbaar zijn voor onze kinderen en dat geeft wel een goed gevoel.”

(Topfoto: WH/KG)

LEES OOK: Herman Verbruggen als papa? “We lachen de kinderen vaak een beetje uit”

Familie Fit

Gezinssport Vlaanderen lanceert op 30 mei het online beweegplatform ‘Familie Fit’, een campagne waarvan Herman Verbruggen peter is. Deze online beweegtool informeert je over de voordelen van sport in gezinsverband en geeft beweegtips. Je verzamelt ook beweegminuten en virtuele medailles, waardoor je meedingt naar leuke prijzen. Klik hier voor meer info.
Dit interview is een uitbreiding van een artikel uit De Bond van Mei 2018. De Bond is het gratis ledenmagazine van de Gezinsbond. Ook lid worden en maandelijks dit tijdschrift ontvangen? Dat kan hier.
Ben je al lid? Super! Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.
Gepubliceerd op: 23/05/2018, laatste update op: 06/06/2018

Tags: , , , ,