Bij het begin van de lockdown kocht Erika een pluchen beer voor haar jongste kind. Na een tijdje braken de oogjes af en ook de binnenvulling kwam vrij snel los… Kan zo’n kapotte knuffelbeer gevaarlijk zijn voor je kind? 

Gevaarlijke knuffelbeer

Jonge kinderen lopen soms echt gevaar in contact met speeltjes: ze slikken een batterij in, het materiaal bevat hormoonverstorende stoffen, ze krijgen van hun knuffelbeer een elektroshock…

RAPEX-systeem

Om de informatie over dat soort gevaren zo vlot mogelijk te verzamelen en te verspreiden, zette Europa het RAPEX-systeem op. Via die weg wisselen lidstaten informatie uit en kan elk EU-land snel en gepast reageren.

Van de 2.243 meldingen in 2019 ging zowat 29 procent over gevaarlijk speelgoed. Zit je zelf met vragen over het risico van een speeltje, dan kun je die meldingen bij RAPEX raadplegen.

LEES OOK > Zo kies je veilig speelgoed voor je kind

Problemen melden

Ook ons land voedt dat Europese systeem en doet daarbij een beroep op ons allemaal. Gevaarlijke producten kun je signaleren aan de FOD Economie.

Kind en Gezin verzamelt specifiek meldingen over producten voor kinderen jonger dan drie jaar. Speelgoed is in België goed voor een kwart van de meldingen, vooral speelgoed met vermelding ‘made in China’.

Ook bij ouder speelgoed kunnen er hogere concentraties gevaarlijke stoffen aanwezig zijn, wat zeker een risico is bij speelgoed van vóór 1988. Voor baby’s die heel vaak alles in hun mondje stoppen, is het dus beter om dit speelgoed niet aan te bieden.

En ook hier evolueert alles snel, waardoor de wetgeving bijvoorbeeld nog onvoldoende inspeelt op online shoppen. De Europese speelgoedrichtlijn dateert al van 2009.

LEES OOK > Wat doen met oud speelgoed? (niet weggooien!)

Meer info

Dit artikel verscheen in november 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 10/02/2021, laatste update op: 15/02/2022