Als we zo verder leven, dan volstaat de Aarde binnenkort niet meer om iedereen te voorzien in voeding. Door duurzame keuzes te maken kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen. In de reeks ‘Meer dan mijn kassaticket’ willen Rikolto (voorheen Vredeseilanden), de Gezinsbond en een pak andere organisaties supermarkten aanporren de duurzame keuzes gemakkelijker te maken.
Eén van die producten die veel kosten aan water en energie én die ook nog vervuilende gassen produceren, is vlees. Maar hoe kunnen we kiezen voor duurzaam vlees?
Vleesweetjes
De waarheid is dat die keuze nu niet voor de hand ligt. Als consument moet je veel moeite doen om te weten waar het vlees in de winkelkar vandaan komt, hoe het is behandeld, welke voeding het heeft gekregen, hoe het is vervoerd of geslacht.
Zoals Magaly van Maison Slash blogt op Meer dan mijn kassaticket:
“Welk glorierijk verhaal schuilt er eigenlijk nog achter dat “lekker stukske vlees”? Ik denk bij iedere hap best vaak aan de vreselijke berichten over slachthuizen. Ik geef toe dat ik zelfs niet naar de beelden van het nieuws heb durven kijken, of de details heb durven lezen in de krant… En ik weet natuurlijk heel goed dat minder vlees eten een gigantische impact zou hebben op het milieu.
En, toegegeven, tóch blijf ik tegen alle logica in jullie vlees kopen. (Waarschijnlijk ook tegen een véél te lage prijs). En zovele anderen met mij.
Stel ik me daar vragen bij? Ja. Is het de macht der gewoonte? Euh ja. Of neen, maar ik vind niet echt een geschikt alternatief in de supermarkt. Misschien ligt dat eerlijk vlees wel in jullie koelvak hoor. Maar het is me nog nooit echt opgevallen. En dat is eigenlijk best jammer.”
Kiezen voor duurzaam vlees
Daarom zeggen wij: Beste supermarkt, help mij kiezen voor duurzaam vlees. Plak er een stickertje op, voorzie een apart koelvak (of beter nog: koelkast, minder energieverspilling!) en stel eisen aan de producenten ook.
Wil jij ook dat duurzaam de gemakkelijkste keuze wordt? Teken dan mee de petitie op de website en toon aan de supermarkt dat je méér van hen verwacht.
Lees in de blog wat supermarkten momenteel al doen voor duurzaam vlees.
Veggiedag
Als consument heb je nog een belangrijke troef in handen richting duurzaamheid: eet een dag per week geen vlees of vis. Met de hoeveelheid water die nodig is om 100 gram vlees te produceren, kan je een maand lang elke dag een douche nemen. Een kilo rundsvlees maken zorgt voor evenveel uitstoot als 100 kilometer rijden.
LEES OOK: duurzame voeding met kinderen: hoe doe je dat?
Gepubliceerd op: 27/02/2018De [Beste supermarkt]-reeks is een samenwerking van Maison Slash met Rikolto (Vredeseilanden), en verschillende andere partners zoals Gezinsbond, Fairtrade België, KVLV, Femma en Test Aankoop. Samen bundelen we onze stemmen richting supermarkten en retailers. In de loop van 2018 zullen daartoe nog verschillende ‘brieven aan supermarkten’ met belangrijke vragen worden gelanceerd.