Zoek je nog een leuke (en lekkere!) activiteit voor het hele gezin? Dan is een zelfpluktuin misschien iets voor jullie. De Bond trok op reportage bij Bogaertsheide, een biologische bessentuin in de Antwerpse Kempen.

Bessen plukken? Blauwe bessen, meer bepaald. “De blauwe bes heeft haar oorsprong in Noord-Amerika, net zoals de cranberry’s (veenbessen). De kleine vruchtjes staan sinds lang bekend om hun hoog gehalte aan antioxidanten en om hun vitamines A, B en C”, legt Liesbeth van den Bergh van Bogaertsheide uit.

Je merkt het verschil

Foto: Kristof Ghyselinck.
Foto: Kristof Ghyselinck.

Het systeem van zelfpluk zou trouwens ook van daar naar hier zijn overgewaaid. Het principe is heel eenvoudig: je plukt zelf hoeveel je nodig hebt.

“We stimuleren mensen om zelf een bakje of emmertje mee te brengen, al zijn er ook hier emmertjes ter beschikking. We rekenen af per gewicht.”

“Wie hier zelf komt plukken, merkt al gauw het verschil in prijs tussen de bessen in de winkel en wat ze hier slechts betalen. Wie van verder komt, plukt natuurlijk geen halve kilo bessen, maar flink wat meer om er confituur mee te maken.”

Leuk voor de kinderen

De mooie rustgevende omgeving en een aantal deugddoende uren in de buitenlucht krijg je er gratis bovenop. Al is het niet steeds heel rustig.

“Op sommige momenten is het behoorlijk druk, maar gespreid over een hele dag zijn er nooit meer dan honderd plukkers actief.”

Voor kinderen is het natuurlijk ook leuk: zelf plukken geeft ze weer iets meer voeling met de natuur en waar ons eten vandaan komt. Zijn ze het beu, dan kunnen ze spelen in de bessentuin.

Zoete snoepers

Vier jaar geleden had Bogaertsheide zes rijen met honderd plantjes. Nu staan er vierduizend struiken met zeven soorten blauwe bessen. Daar zitten ook soorten bij die later bloeien, zodat er langer geplukt kan worden. “Sommige soorten zijn zoeter dan andere, maar de meeste plukkers verkiezen de zoetste soorten.”

Dat verbaast ons niks!

 

Een uitgebreide reportage over Bogaertsheide lees je in De Bond van 28 april 2017. De Bond is een magazine voor leden van de Gezinsbond, met artikels over opvoeding, activiteiten, ledenvoordelen en nog veel meer.

Nog zin in activiteiten?

De Gezinsbond en haar vele afdelingen organiseren een pak activiteiten. Mag het iets sportiever? Bekijk dan ook het aanbod van onze sportdienst Gezinssport Vlaanderen en van onze jeugddienst AFYA.

Meer tips voor gezinsactiviteiten? Volg onze Facebookpagina of verneem alles uit eerste hand als lid van de Gezinsbond. Lid worden kan hier.

Gepubliceerd op: 04/05/2017, laatste update op: 01/02/2019