Door het vele ontsmetten en afstand bewaren, is onze dochter van acht bang dat iemand haar of haar spullen zou aanraken. Als dat gebeurt, moeten we meteen ontsmetten. Hangt die angst samen met de pandemie of kan het smetvrees zijn? Wat kan ik doen om te voorkomen dat de coronamaatregelen een blijvende impact op haar hebben?

Smetvrees door de coronamaatregelen?

Om een blijvende impact te voorkomen, ga je zelf best zo ongedwongen mogelijk om met de maatregelen. Hoe minder aandacht je eraan geeft en hoe minder je het als een gevecht beschouwt, hoe relaxter het ook voor je kind is.

Was de neiging tot smetvrees ook voor de coronamaatregelen al aanwezig? De maatregelen kunnen dat versterken. Haar angst negeren of er juist helemaal in meegaan kunnen het erger maken.

Kan ze vertellen waar ze precies bang voor is? Is ze bijvoorbeeld bang om ziek te worden? Vindt ze dat dingen vies worden als anderen ze aanraken? Het kan een manier zijn om controle te houden en te krijgen op haar omgeving.

Relativeren

Is het een kind dat veel nadenkt en piekert en is ze wat onzeker? Nadenken over wat in de omgeving gebeurt is een kwaliteit, maar onbezorgd kunnen zijn is ook belangrijk. We denken dat kinderen sowieso vrolijk en zonder zorgen zijn, maar sommigen doen heel hard hun best om aan de verwachtingen van zorgeloosheid te voldoen.

Neem haar angst ernstig, maar relativeer tegelijk ook. Handen wassen voor het eten, na een toiletbezoek … is goed, maar voortdurend ontsmetten is te vergelijken met een serreplantje dat overbeschermd leeft en daardoor veel kwetsbaarder is.

Vertel haar dat met de fiets of te voet naar school gaan, buiten spelen … het lichaam sterk maken. Met gepaste positieve boodschappen – dat ze mooi, origineel, dapper en lief is – versterk je het zelfvertrouwen en verminder je de angsten. Blijf je ongerust over haar gedrag, spreek er dan over met je huisarts.

Dit artikel verscheen in februari 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 07/02/2022, laatste update op: 23/05/2022

Tags: , ,