Met corona hebben we meer tijd om te koken én na te denken over wat we juist eten. De korte keten waarbij de boer rechtstreeks verkoopt aan de consument is plots heel erg in beeld. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Welkom in de lekkere wereld van hoeve- en streekproducten!

Kantelmoment

De korte keten biedt veel voordelen. Je betaalt een eerlijke prijs aan de boer, je weet wie je voeding heeft geproduceerd én je krijgt zicht op waar het vandaan komt. Bovendien is er een grote groene bonus: je eet wat de seizoenen schenken en je voedsel legt door de korte keten minder kilometers af.

Maar wat als de ratrace weer begint? De gemiddelde tijd die een jong gezin in Vlaanderen aan koken spendeert is 4,5 uur per week. Gezonde voeding wordt alsmaar belangrijker. Maar als we moeten kiezen tussen smaak, gemak en gezondheid, moet dat laatste nog te veel inboeten (VLAM, gegevens november 2019).

LEES OOK > Tips en inspiratie om een gezond en gevarieerd weekmenu op te stellen

Samuel Levie van supportlocals.nl meent dat de markt zich voldoende kan aanpassen naar lokaal als het nieuwe normaal, maar zegt dat de sleutel in handen van de consument ligt die gemakzuchtig, haastig en zuinig is.

‘Wij leveren geen wc-papier en schoonmaakmiddelen, zoals de supermarkt. Maar als mensen niet álles willen, moet het lukken.’ vertelt hij in het NRC Handelsblad.

Maar hoe ziet dat nieuwe normaal met meer lokaal er dan uit? Wij gidsen je door de boeiende wereld van hoeve- en streekproducten.

De korte keten in jouw buurt

  • Bij rechtvanbijdeboer.be (ondersteund door VLAM) vind je onder andere de hoevewinkels, groenten- en fruitautomaten en de afhaalpunten in jouw buurt. Handig!
  • Een Lokaalmarkt bestaat al in Roeselare, Deerlijk, Brugge, Heule, Gent en Deinze. Land- en tuinbouwers verzamelen in een overdekte markthal en bieden rechtstreeks hun waar aan. Handig is dat je aan elk kraam jouw kaart aanbiedt en pas aan de uitgang in één keer afrekent. Zo heb je meer tijd om vrienden te ontmoeten, een glaasje te drinken of een hapje van de producent te eten. Kinderen kunnen in het kinderatelier boordevol teken- en knutselspullen hun hartje ophalen.
  • Bij voedselteams.be maak je online een keuze uit wat de producent te bieden heeft. Er wordt wekelijks geleverd bij het voedselteam in jouw buurt. Voedselteams wordt gedragen door vrijwilligers en geven een garantie op duurzaam lokaal geproduceerd voedsel en een eerlijk inkomen voor de boer. Als lid van een lokaal Voedselteam leer je  jouw buren kennen en worden er activiteiten georganiseerd om de sociale cohesie in de buurt te versterken.
  • Voor wie graag de gezichten en de verhalen achter de producten wil leren kennen, is er de zogenaamde ‘Tour de Boer, fietsen tussen lokaal lekkers’. Een activiteit waarmee je de lokale producten (her)ontdekt. De organisator is bijvoorbeeld een afdeling van de Gezinsbond die een smakelijke route in eigen omgeving uitstippelt.
  • Bij boerenenburen.be koop je online bij een boer uit de streek en haal je de bestelling op bij een Buurderij in je buurt. Het is ook investeren in een netwerk met de buren.
  • CSA (Community Supported Agriculture) is ‘landbouw gedragen door de gemeenschap’. Wat een duur woord is voor zelfpluktuinen. De consument investeert gemiddeld 200 euro per persoon. Je betaalt de boer vooraf en in ruil mag jij zelf oogsten of krijg jij een pakket groenten en/of fruit. Het idee is dat je participeert door middel van inspraak in het teeltplan, deelt in het financieel risico en dat je zelf energie en tijd stopt in het oogsten. Zo ontstaat een levendige gemeenschap van plukkers en planters.
  • Stadsboerderij Kortrijk is een voorbeeld van een coöperatie, nog een variante van hoe producenten en consument elkaar kunnen vinden. Afhankelijk van de coöperatie koop je er je groenten, fruit, zuivel, vlees en/of afgeleide producten. Je vindt ze in alle regio’s, van mmm-eetjesland.be tot lekkersuithetpajottenland.be
  • Per provincie heb je ook interessante platforms als limburgsmaaktnaarmeer.be , 100procentwest-vlaams.be en lekkeroostvlaams.be

Boerentrots

Zin in pastagratin met witte kool? Wil je weten hoe je witloofbroodjes klaarmaakt? Of dacht je aan kruidige kip met asperges? Je vindt het allemaal in het boek ‘Bij de boer’ (Manteau, 2021).

Naast een verzameling familierecepten van eigen bodem is het ook een rijke bundeling verhalen waarin boerengezinnen met een groot hart getuigen over hun geliefde stiel.

Week van de Korte Keten

Van 15 tot 23 mei zijn er tientallen activiteiten om lokaal geproduceerd voedsel in de kijker te zetten. Via weekvandekorteketen.be ontdek je welke initiatieven in jouw provincie op til zijn. Veel plezier en smakelijk!

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 15/07/2020, laatste update op: 12/05/2021

Tags: , ,