De roep om groen klinkt steeds luider: natuur, bos om te wandelen en te spelen, speelpleintjes en groenperken. Maar welk effect heeft natuur op de mens? Een recent onderzoek bracht het in kaart.
Het effect van natuur op de mens is niet bij iedereen hetzelfde, maar de meerderheid ervaart het als positief. Acht op tien mensen zeggen fitter, positiever, gelukkiger en meer ontspannen te worden na een tijdje in de natuur doorgebracht te hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van UAntwerpen in samenwerking met Natuurpunt, CM en Instituut voor Natuur en Bosonderzoek.
Er zijn vijf redenen waarom mensen het groen opzoeken:
- Bewegen
- Rust en stilte
- Gezonde lucht
- Genieten van uitzichten
- Spirituele ervaring
Effect van natuur op de gezondheid
Wat nog mist in dit lijstje, is de impact van natuur en groen op onze gezondheid. Groen staat voor ontspanning en propere lucht, wat positieve effecten kan hebben op ziekten. Onder meer stress of hart- en vaatziekten, diabetes, allergieën en astma kunnen hierdoor verminderen.
Of meer tijd in de natuur de kans op deze ziekten ook echt vermindert, moet in ons land nog onderzocht worden. Uit het geluksonderzoek van Lieven Annemans blijkt alvast dat tijd doorbrengen in de natuur de kans op gelukkig zijn met 39 procent vergroot.
Meer groen, minder ziek
In Nederland berekende een gelijkaardige studie wel al dat tien procent meer groen in de buurt kan leiden tot 400 miljoen euro minder kosten in de zorgsector. Japan hecht dan weer veel geloof aan de heilzame werking van een bosbad: omdat bomen antibacteriële stoffen afgeven, word je gezonder door in de natuur te zijn.
Een onderzoek dat 140 studies bij in totaal 290 miljoen mensen vergeleek kwam tot een gelijkaardige conclusie: mensen die dicht bij de natuur wonen, zijn minder ziek. Dat kan onder andere liggen aan het feit dat natuur meer kansen biedt tot bewegen en tot sociaal contact.
(Niet) iedereen naar de natuur
Toch trekt niet iedereen vaak naar de natuur: de helft van de respondenten doet dit een keer per maand. Redenen zijn vooral tijdsgebrek, slecht weer of geen natuur in de buurt. Daar tegenover staat een andere groep: een op drie komt minstens een keer per week in een natuurgebied of bos.
Dat kan en moet beter. Tijd dus voor onze gemeenten om in actie te schieten. Naar aanleiding van de verkiezingen selecteerde de studiedienst van de Gezinsbond een gezonde leefomgeving als een van de werkpunten voor de gemeenten. Lees hier wat ook jouw gemeente kan doen om groen en natuur naar de mensen te halen.
LEES OOK > 7 tips om te wandelen met je kleuter
Dit artikel is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 10/10/2018, laatste update op: 25/08/2021