Het project Veilig Online van de Gezinsbond en Child Focus is twee keer op korte tijd in de prijzen gevallen. Eerst won het initiatief een M-award voor het versterken van de mediawijsheid bij ouders. Daarna viel ook de Europese Safer Internet Award in hun handen. Vooral de inspanningen om kwetsbare gezinnen te bereiken, vielen bij de jury in de smaak.

Twee prijzen voor Veilig Online, en dat op twee maanden tijd. Het project heeft die prijzen dubbel en dik verdiend, en wel hierom:

1. Unieke samenwerking met Child Focus

Veilig Online is een project van de Gezinsbond en Child Focus, de organisatie die (preventief) werkt rond veiligheid voor kinderen, ook online. Door expertise van de twee organisaties samen te brengen, zijn de vormingen inhoudelijk erg sterk.

2. Mediawijze ouders = mediawijze kinderen

Veilig Online heeft als doel ouders te versterken in hun kennis van online fenomenen via vijf modules. De models zijn cyberpesten, online seksualiteit, gamen, sociale media en online privacy. Hierdoor worden ouders mediawijs, waardoor ze ook hun kind mediawijzer kunnen maken.

> LEES OOK: Digitale opvoeding: dit kunnen ouders doen

3. Aandacht voor alle ouders

Er wordt specifiek ingezet om kwetsbare ouders te bereiken. Deze groep heeft minder toegang tot internet en informatie en wordt op deze manier extra ondersteund in de media-opvoeding van hun kinderen.

4. Interactieve website

Op de website van Veilig Online kan je op verschillende manieren over de online fenomenen leren. Je kan filmpjes met getuigenissen bekijken (tip: kijk ook naar die van en voor de jongeren!), stellingen beantwoorden of tips krijgen over hoe je dat allemaal aanpakt. Interessante inhoud, interessant verpakt!

5. Vormingen en lezingen in de buurt

Organisaties en afdelingen van de Gezinsbond kunnen vormingen over de modules aanvragen. In een tweetal uurtjes een bepaald thema uitgediept. De sessies zijn interactief: ouders kunnen ook vragen stellen of situaties voorleggen.

Ontdek het vooral zelf op de website van Veilig Online!

Door de awards kan Veilig Online verder investeren in de modules, extra innoveren en nog meer ouders bereiken.

 

Gepubliceerd op: 30/11/2018, laatste update op: 18/12/2018

Tags: , , ,