Hittegolven, waterbommen, bosbranden… De weergoden lijken ons voortdurend onder vuur te nemen. En dat stemt tot nadenken. Niet alleen over de klimaatverandering, maar ook over ons waterverbruik. Want de watervoorraad van de wereld is niet onuitputtelijk. Zuinig zijn met drink- en regenwater is dus een must. En dat kan op heel wat manieren. Ga jij mee de uitdaging aan om water te besparen?
Haal alles uit de kast
Kijk je wel eens naar de stof van je nieuwe T-shirt? Veel kledij, lakens en handdoeken zijn gemaakt van katoen. Als er één plek op de wereld is die de gevolgen van de katoenteelt hard voelt, is het wel het Aralmeer in Azië, tussen Kazachstan en Oezbekistan. Het was vroeger meer dan dubbel zo groot als België, maar de laatste 50 jaar is 90% van het watervolume verloren door de katoenteelt. Die zuipt echt water: zo’n 10 000 liter per kg katoen. Voor één T-shirt in je garderobe komt dat neer op 2500 liter. Dat is toch even slikken…
Met je kleerkast kun je dus een groot verschil maken om water te besparen. Koop degelijke, duurzame stukken die je veel en lang kunt dragen. Nood aan meer afwisseling? Tweedehands kleren of spullen zijn goedkoop, hip en uniek, én hebben een watervoetafdruk die verwaarloosbaar is. Een swapfeestje organiseren, waar je kledij ruilt en ondertussen bijpraat met je vrienden? De ideale tip om je watervoetafdruk te verkleinen.
LEES OOK > Fast fashion, foute boel
Kraantjeswater is dik oké!
Kies jij al voor water van de kraan? Goed zo: zo help je duizenden liters water te besparen per jaar. In één glas flessenwater kruipt er namelijk maar liefst 2,4 liter water. Dat komt door het verwerken, verpakken en vervoeren. Voor een glas kraantjeswater is er zes keer minder water nodig. En het is nog goed voor je portemonnee ook.
Kraantjeswater is helemaal veilig. Het moet aan veel strengere veiligheidseisen voldoen dan gebotteld water. Last van de chloorsmaak? Laat het water dan even staan in een karaf (niet in de koelkast), zo verdwijnt die. Of laat een filter installeren. Ook spuitwater (en limonade) thuis maken is trouwens makkelijk zat.
Ga voor korte, koude wasjes
Door korter en kouder te wassen verklein je niet alleen je watervoetafdruk. Je zorgt er ook voor dat je kledij minder snel verslijt en verkleurt én je bespaart op je energiefactuur. Bovendien komen er op die manier minder micro-plastics via het afvalwater in zee terecht.
Met de huidige generatie wasproducten krijg je normaal gezien alles fris en schoon op 30 of 40 graden. Wist je trouwens dat je wasmachine meer verbruikt als je te kwistig bent met waspoeder? Door de schuimvorming moet ze langer draaien om je was gespoeld te krijgen.
LEES OOK > Ideale huishoudtaakjes voor peuters en kleuters
Draai de bladzijde om
Papier telt in België mee voor zo’n 3% van onze totale watervoetafdruk. Dat is vrij veel, vooral als je bedenkt dat het kraanwater dat we in huis gebruiken amper 1% van die afdruk bedraagt. Om een klassiek A4-blad te produceren is bijna één volle emmer water nodig – zowat 8 liter. Als een vel papier een zesde keer gerecycleerd wordt, heeft het nog maar een watervoetafdruk van 0,8 liter.
Gooi enkelzijdig bedrukt papier, zoals reclamebrieven of oud cursusmateriaal, dus niet meteen bij het oud papier. De achterkant is nog prima te gebruiken om op te tekenen, voor in de printer (met de juiste kant naar boven!) of als kladpapier. Voor boodschappenlijstjes kun je zelfs gebruikte enveloppen nog een kort tweede leven geven.
Zet een emmer onder de kraan
Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel water we thuis gewoon laten weglopen? Wanneer we wachten op warm water uit de kraan, groenten spoelen of aardappelen afgieten, bijvoorbeeld. Als je er een gewoonte van maakt dat water op te vangen, vul je al gauw een hele regenton. Daarmee kun je perfect je moestuin of kruidentuin water geven.
LEES OOK > Water sparen in de tuin: zo doe je dat
Op Join For Water vind je ook allerlei grote en kleine huis-, tuin- en keukentips om water te besparen.
Wil je je kinderen meer bijleren over water, op een speelse manier? Dan is Hidrodoe een bezoekje waard. Als lid van de Gezinsbond heb je korting op de toegangsprijs.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.
Gepubliceerd op: 14/03/2022, laatste update op: 13/05/2022Tags: bespaartips, huishoudtips, zuin