Zoals de televisie in de jaren vijftig van vorige eeuw, zo verandert ook de smartphone vandaag ons leven. "Herinner je de doemberichten over hoe de tv ons sociaal weefsel compleet kapot zou maken", zegt radiomaker Tom De Cock (34). "Maar dat was toen ook sterk overdreven. Bewust omgaan met je telefoon, daar draait het om."

Toch zijn we bezorgd over de invloed van de smartphone op ons leven, en zeker op het leven van onze kinderen. Jongeren lijken met het scherm verkleefd, dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Is het wel altijd zo erg als het lijkt? Dat probeert Kop Op te achterhalen. Kop op is een campagne met steun van onder andere de Gezinsbond. Doel is om mensen letterlijk te laten opkijken van de smartphone.

Type smartphonegebruiker

Op de site kan je een zelftest doen om te zien welk type smartphonegebruiker je bent. Je vindt er ook tips en Android-gebruikers kunnen hun wekelijks gebruik ook laten opvolgen via MobileDNA.

Tom De Cock deed de test ook. “Ik dacht dat ik mijn smartphone veel intenser gebruikte”, stelt  hij tevreden vast. “Want kijk hoe dat ding er al na nauwelijks een jaar uitziet (lacht). Maar ik blijk een ‘digiyogi’ te zijn, iemand die een vrij goed evenwicht bewaart tussen ‘efficiënt gebruik’ en ‘entertainmentgebruik’.”

FOMO

Tom De Cock: “Toch word ook ik verleid om op dode momenten met mijn smartphone bezig te zijn. Ik bezit dus evengoed kenmerken van de ‘Fomo Sapiens’, de mens die bang is om iets te missen. Oftewel: Fear Of Missing Out. Meteen al ’s morgens bij het opstaan check ik mijn berichten en nieuwsapps, net als ’s avonds voor het slapengaan. En door het werk op de radio ben ik de hele dag door met sociale media bezig.”

Invloed op het gezinsleven

Ook op het gezinsleven heeft de smartphone een invloed. De smartphone is er om de agenda bij te houden, het praktische gedoe te regelen en persoonlijke momenten vast te leggen.

Tom De Cock: “Afspraken voor babysits, een skivakantie enzovoort, zulke dingen regelen we wel allemaal via WhatsApp. En op vakantie vind ik het fijn om foto’s op Instagram te zetten. Door mijn belevenissen met zo veel mensen te kunnen delen, maakt dat voor mij die ervaring nog rijker.”

Maar ook de radiomaker voelt de grenzen aan van het smartphonegebruik. “Als mijn man en ik ’s avonds moe thuiskomen van het werk, gebeurt het dat we met z’n tweetjes op de canapé vrolijk op onze smartphone zitten te tokkelen. Dan zeggen we meestal tegen elkaar ‘Oei, we zijn weer bezig’, en leggen onze telefoon meteen aan de kant. ”

Aanpassingen

Voor zichzelf heeft hij ook twee grote aanpassingen gemaakt, om minder prikkels binnen te krijgen én minder afgeleid te zijn.

“De meldingen van mijn sociale media heb ik bewust uitgeschakeld, anders word ik daar helemaal gek van. Net om niet overprikkeld te raken, bekijk ik mijn berichten dus op zelfgekozen tijdstippen. Tot voor kort deed ik dat ook in de file, maar dat probeer ik nu te vermijden. Ik merk dat je daardoor toch de nodige concentratie verliest en dat is het mij niet waard”, geeft Tom toe.

“We moeten blijven zoeken naar slimme manieren om met onze smartphone om te gaan, en daarbij zijn de Kop Op-tips zeker waardevol. Bewust omgaan met je telefoon, daar draait het om.”

‘Kop Op’ is een samenwerking tussen de Gezinsbond, het Provinciaal Veiligheidsinstituut van de provincie Antwerpen, het Vlaamse kenniscentrum Mediawijs en de onderzoeksgroepen Imec (UGent) en MICT (UAntwerpen). Deze campagne loopt tot eind 2019.

(Foto Tom De Cock: copyright VRT)
Benieuwd naar wat Tom denkt over ‘echokamers’ en hoe hij zijn dochter Jasmijn (3,5 jaar) digitaal opvoedt? Dat kan je lezen in De Bond van 18 april 2018.
De Bond valt elke maand gratis in de bus bij leden van de Gezinsbond. Je leest er maatschappelijk relevante artikels over de thema’s waar de Gezinsbond zich voor inzet. Daarnaast is er ook ruimte voor opvoedingsgerichte artikels in het deel ‘Goed Gezind’.
Lees hier meer over ons en wat je lidmaatschap betekent.
Gepubliceerd op: 23/04/2018, laatste update op: 14/05/2018

Tags: , , , ,