Vakantieopvang dekt een ruime lading: sport- en jeugdvakanties van jeugdbewegingen, mutualiteiten, clubs, maar ook gemeentelijke speelpleinwerking of ouders die elkaars kinderen opvangen… Hoe begin je er in godsnaam aan?

1) Voor wie zoek je opvang?

Het begint natuurlijk met je kind. Hoe oud is je kind, is hij gewend om naar opvang te gaan of niet en wat zijn zijn interesses? Er worden heel uiteenlopende kampen georganiseerd!

Heb je een kind met een beperking of zorgbehoefte? Niet alle types kampen en activiteiten zijn geschikt voor kinderen met een fysieke handicap of een zware problematiek, maar de meeste opvanginitiatieven zouden eigenlijk inclusief moeten werken. Ze kunnen hiervoor subsidies aanvragen.

 

2) Wat heb je nodig?

Opvang van een week of regelmatig een dag? Met of zonder overnachting? Wat zijn de openingsuren van de opvang?

 

3) Waar ga je zoeken?

Ga zeker kijken op de site van je stad of gemeente: daar wordt vaak veel informatie verzameld. Wist je dat de Gezinsbond zelf ook kampen organiseert via de jeugddienst AFYA ?

Tip: Misschien is het interessanter om een kamp te zoeken dicht bij je werkplek dan bij je woonplaats. In steden bijvoorbeeld is het aanbod groter. Heel wat culturele instellingen zoals musea hebben bijvoorbeeld ook een vakantieaanbod.

 

4) Tot wanneer kan je inschrijven?

Sommige kampen sluiten de inschrijvingen af, andere kan je boeken tot de dag voordien.

Tip: bekijk ook of je de inschrijving kan annuleren!

 

5) Heb je recht op voorrang?

Werkende ouders en broertjes en zusjes krijgen vaak voorrang. Maar ook als je een beroepsopleiding volgt of een intensieve begeleiding als werkzoekende, krijg je in bepaalde gevallen voorrang. Sommige opvanginitiatieven geven in beperkte mate alleenstaande ouders voorrang.

 

6) Krijg je belastingvermindering?

Werk je en is je kind jonger dan 12 jaar of heeft je kind een zware handicap en is het jonger dan 18 jaar? Onder bepaalde voorwaarden heb je recht op een belastingvermindering per opvangdag (tot 11,20 euro). Meer info vind je op de website van de Vlaamse overheid.

 

7) Kijk na of je recht hebt op terugbetaling of verlaagd tarief

· Sommige mutualiteiten moedigen beweging bij kinderen aan en betalen een deel van de prijs van een sport- of jeugdbewegingskamp terug.

· Sommige opvanginitiatieven rekenen tarieven aan die afhangen van de gezinsgrootte en het inkomen.

· Met een UiTPAS kan je genieten van speciale kortingen of reductietarieven op vakantieopvang.

· Sommige gemeentes of steden hebben een Rap op Stap-kantoor waar je terechtkan voor hulp bij het zoeken naar vakantieopvang op maat van jouw portemonnee.

 

Geen opvang… wat nu?

 

Een dagje mee naar het werk?

Kan je je werk combineren met een zoon of dochter in de buurt, ziet je zoon of dochter dat zelf zitten én is je werkomgeving er geschikt voor? Dan kan je aan je werkgever vragen of je kind een paar dagen mee mag naar het werk.

Tip: vraag na of je zelf verantwoordelijk bent of je kind onder de verzekering van je werk valt.

 

Wil je zelf een opvanginitiatief starten?

Heb je al eens nagedacht over een coöperatieve opvang? Wil je met andere ouders afspreken om via een beurtrol op elkaars kinderen te passen? De Stuyverij helpt je om zelf een initiatief op poten te zetten.

Het volledige onderzoek kan je lezen in ons e-dossier Vakantieopvang.

Meer informatie kan je altijd volgen via Facebook. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Wil je li

Gepubliceerd op: 15/05/2017, laatste update op: 13/12/2017

Tags: , , , , , ,