De voorbije jaren werden bordjes, kommen en herbruikbare drinkbekers uit bamboe steeds populairder. Ook op geboortelijsten zag je ze meer en meer opduiken. Toch mogen deze producten nu niet meer verkocht worden. Blijkbaar geeft het bamboeservies giftige stoffen af wanneer het in contact komt met warmte. 

Mix van bamboe en kunststof

Hoewel de producten verkocht worden als bamboe, bestaan ze in de realiteit vaak uit een mix van melaminekunststof en bamboevezels. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) meldt dat producten die bestaan uit deze mix niet voldoen aan de Europese regels.

Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toont aan dat bij gebruik van deze producten de kans bestaat dat er te veel gifstoffen in het voedsel of drinken terechtkomen. Dit kan leiden tot maag­irritaties en maagzweren.

LEES OOK > Kan een knuffelbeer gevaarlijk zijn voor mijn kind?

Bamboeservies weggooien?

Als je al bamboeservies in huis hebt, betekent dat niet dat je meteen risico loopt. Het FAVV raadt wel aan om voorzichtig te zijn en het enkel onder strikte voorwaarden te gebruiken.

Zo raden ze af om de bamboeproducten te verwarmen boven de 70° Celsius, zoals in de microgolfoven of de vaatwasser. Bij voorkeur was je ze dus met de hand af.

Daarnaast serveer je ook best geen warme dranken of warm voedsel in het servies.

LEES OOK > Zo kies je veilig speelgoed voor je kind

100% bamboe

Producten die gemaakt zijn uit 100% bamboe zijn wel toegelaten. Ze bevatten geen melamine of andere materialen in kunststof en vallen onder een andere wetgeving. Voor kinderen tot 3 jaar wordt echter afgeraden ze te gebruiken voor warme maaltijden en dranken.

Het FAVV benadrukt dat je beide soorten goed kan onderscheiden. Zo kan je in producten van 100% bamboe heel duidelijk een houtstructuur zien, terwijl producten van kunststof eerder op plastic servies lijken.

Opgelet met plantaardig

Je legt best sowieso enige voorzichtigheid aan de dag met servies uit karton of plantaardig materiaal. Uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat er in de meeste soorten rietjes – in plastic, karton, bamboe, en glas – PFAS zitten. Die hormoonverstorende stoffen worden onder meer toegevoegd om de rietjes waterdicht te maken. Maar er blijkt toch wat door te spijpelen in de drankjes.

Het gaat maar om minieme hoeveelheden, en het is voorlopig onduidelijk of die minieme blootstelling schadelijk is voor de gezondheid. Maar kleine kinderen krijgen wel meer van de stof binnen dan volwassenen, omdat ze naar verhouding meer drinken per kilogram lichaamsgewicht, én vaker met een rietje drinken.

Ook composteerbare voedselverpakking en servies zou PFAS kunnen bevatten, vermoeden de onderzoekers. Dat heeft namelijk ook een coating die ervoor zorgt dat water en vet niet in het karton of papier kunnen doordringen. Dat is voorlopig nog niet getest.

Wil je het risico proberen te beperken? Eet en drink dan voor de zekerheid zo weinig mogelijk uit zulke (wegwerp)materialen, en warm er zeker geen eten in op in de microgolfoven. De sector maakt intussen ook werk van PFAS- en melaminevrije duurzame voedingsverpakking en servies.

 

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 16/02/2021, laatste update op: 27/09/2022

Tags: ,