Ons land treuzelt om maatregelen in te voeren die kinderen beschermen tegen tabaksrook (bijvoorbeeld in de auto) en jongeren tegen de lokroep van sigaretten. De vraag is waarom: studies tonen negatieve effecten overtuigend aan en andere landen doen het wel. Willen onze politici niet meeroken beperken en vermijden dat jongeren beginnen te roken?

Daarom vragen de Gezinsbond en Kom op Tegen Kanker in een gezamenlijk opiniestuk deze maatregelen in het tabaksbeleid:

· Verbied roken in de auto, uitstal van en reclame voor rookwaren
· Voer neutrale pakjes in voor sigaretten en tabak
· Beperk het aantal verkooppunten
· Verhoog de minimumleeftijd om tabak en sigaretten te kopen tot 18 jaar
· Verhoog fors de taks op tabak

Meeroken in de auto

Op de eerste plaats moet roken in de auto verboden worden. Kinderen kunnen daar niet ontsnappen, ze “moeten” ook meerijden. En net daar hangen 27 keer méér kankerverwekkende stoffen dan als er gerookt wordt in huis.

Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de gezondheid. Passief meeroken, zoals in de auto, verhoogt de kans op:
• astma
• wiegendood
• oorontstekingen
• chronische bronchitis
• long- en hersenvliesontstekingen

In Ierland, Engeland, Wales, Italië, Frankrijk en Schotland is roken in de auto al verboden en ook 91 procent van de Belgen is voor. Waar wacht de politiek nog op?

Rookverbod in pretparken

Kom op tegen kanker zou dit rookverbod graag uitgebreid zien naar pretparken. Dat idee werd al eens eerder geopperd, maar nu Nederland er ook effectief mee start, is het tijd om dit nog eens in de herinnering te brengen.

Ook in buitenlandse pretparken, bijvoorbeeld die van Disney, is roken enkel nog toegestaan in bepaalde zones.

Beginnen met roken voorkomen

Op de tweede plaats moet voorkomen worden dat kinderen en jongeren beginnen met roken. Waarom? Omdat de hersenen van jongeren extra gevoelig zijn voor nicotine en dus nog sneller verslaafd geraken.

Toch in ons land één van de enige Europese landen waar je sigaretten kan kopen vanaf 16 jaar. Sigaretten die vrolijk naast snoep, frisdrank en tijdschriften aan de kassa staan, alsof het een product is als alle andere. De sigarettenprijs zou ook moeten stijgen: prijs is voor jongeren een drempel om te beginnen met roken.

Minder blootstellen én minder kansen om tabak te kopen: dat beschermt onze kinderen tegen de schadelijke gevolgen van roken en tabak.

 

Dit stuk is gebaseerd op het opiniestuk dat Hedwig Verhaegen van Kom op tegen kanker en Manu Keirse, gezinspolitiek secretaris van de Gezinsbond gezamenlijk schreven voor De Standaard en ook gepubliceerd werd op de site van Kom op tegen Kanker.

Volg ons laatste updates via onze Twitterpagina en volg onze pleidooien.

Word één van ons. Klik hier.

Gepubliceerd op: 01/04/2017, laatste update op: 19/12/2017

Tags: , , , , , ,