Tinnitus, oorsuizen, een tuut in je oren… het zijn allemaal woorden om een aandoening aan te duiden waarbij het nooit meer echt stil wordt in je hoofd.

Wat is tinnitus nu? Tinnitus is een aandoening waarbij je een geluid hoort dat niet van een externe geluidsbron afkomstig is. Dat wil zeggen dat enkel jij het kan horen. Het probleem zit met andere woorden letterlijk tussen de oren: de hersenen maken het. Het is niet meetbaar en er is ook geen aantoonbare schade aan de oren.

Welke vorm de tinnitus aanneemt, verschilt van persoon tot persoon: gepiep, gefluit of gezoem bijvoorbeeld.

Oorzaken van tinnitus

Dé oorzaak van tinnitus bestaat niet. Het is onduidelijk hoe het precies ontstaat, maar de laatste onderzoeken wijzen naar de hersenen. Die zouden in reactie op gehoorschade een geluid beginnen maken om wat kapot is weer aan te vullen.

Schade aan de oren door te luide muziek ontstaat niet op één avond. Herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan luide muziek kan de haarcellen in de oren kapot maken. Eens die kapot zijn, kunnen ze niet terug herstellen. Omdat je niet kan inschatten hoe erg het met de cellen is gesteld, is gehoorbescherming altijd belangrijk.

Andere oorzaken van oorsuizen of tinnitus zijn bijvoorbeeld stress of de ziekte van Meunière. Bij Bert Lecomte, oprichter van De Tuut Van Tegenwoordig, was het wellicht een combinatie van factoren: luide muziek zonder gehoorbescherming, net ziek geweest, stress van de examens.

Lees meer over Berts leven met tinnitus.

Hoe weet je of je lijdt aan tinnitus?

Hoor je ook een geluid in je oren in een stille omgeving en is dat na twee dagen niet verdwenen? Raadpleeg dan een dokter.

Op de site detuutvantegenwoordig.be kan je terecht voor informatie, lotgenoten en tips om te leven met tinnitus of oorsuizen.

Tinnitus voorkomen

Tinnitus kan niet genezen worden: je moet leren leven met die tuut in je oren. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Oordoppen dragen en je oren beschermen is dus het minste dat je kan doen.

Tip voor ouders: de oren van kleine kinderen zijn nog kwetsbaarder. Gehoorbescherming bij kleine kinderen is dan ook geen overbodige luxe. Lees in dit artikel hoe je de oren van je kinderen kan beschermen.

Lees ook: 8 tips om gehoorschade te vermijden

 

Over tinnitus verscheen een uitgebreid interview met Bert Lecomte, oprichter van de Tuut van tegenwoordig, in BOTsing nr 74 ‘Gezond’. Op die site lees je meer over de oorzaken van tinnitus, tips om het te voorkomen en ermee om te gaan. BOTsing is een gratis magazine voor ouders met tieners. Het valt elke drie maanden in de bus bij leden van de Gezinsbond.

Lid worden kan hier. Ben je al lid en heb je een tiener in huis, maar krijg je BOTsing nog niet? Klik dan hier.

Gepubliceerd op: 09/04/2018

Tags: , , ,