Elk voorverpakt voedingsproduct dat in ons land verkocht wordt, moet een etiket hebben. Test Aankoop somt op wat daarop wettelijk minstens moet staan.
Het voedingsetiket: dit staat erop
- De naam. Dat is niet de commerciële naam, maar een beknopte omschrijving. Bijvoorbeeld, frisdrank met plantenextracten.
- De ingrediëntenlijst. Dit is niet verplicht bij alcoholische dranken, vers fruit en groenten, aardappelen, water. En ook niet bij kaas, boter, melk en room op voorwaarde dat ze geen bijkomende ingrediënten bevatten.
- De allergenen: gluten, schaal- en weekdieren, eieren, vis, pindanoten, soja, koemelk, noten, selder, mosterd, sesamzaad, sulfieten en lupine.
- Het alcoholgehalte als een drank meer dan 1,2% alcoholvolumegehalte bevat.
- Het nettogewicht.
- De vervaldatum. Of het lotnummer met vermelding van de vervaldatum.
- Bewaartips na opening.
- Naam en adres van de fabrikant, verpakker of verdeler.
- Het EG erkenningsnummer: een code om producten van dierlijke oorsprong gemakkelijker te kunnen traceren.
- Het land of de plaats van herkomst, als het ontbreken ervan de consument zou kunnen misleiden.
- De gebruiksaanwijzing. Dit is enkel verplicht als het voedingsmiddel zonder gebruiksaanwijzing moeilijk te gebruiken zou zijn.
- De voedingswaarde: de energiewaarde (in Kj en kcal), het vetgehalte, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout.
- Labels als de Nutri-Score zijn niet verplicht, maar wel wijdverspreid. De Nutri-Score bestaat uit een kleur en een letter. Die combinatie geeft aan welke voedingsmiddelen binnen een bepaalde productgroep gezonder zijn dan andere. A en donkergroen staat voor de beste voedingswaarde, E en rood voor de slechtste voedingswaarde.
LEES OOK > 7 maatregelen die gezinnen helpen om gezond(er) te eten
Een kindnorm voor voeding, aub
De Gezinsbond ijvert voor een kindnorm voor voeding, een set van maatregelen die moet zorgen voor een gezondere voedselomgeving. Pas dan kunnen volwassenen én kinderen gemakkelijker een gezonde keuze maken.
Zo wil de Gezinsbond een gezonder voedselaanbod en striktere regels voor de samenstelling van voedingsproducten. De hoeveelheid vetten, suikers, zout en additieven moeten afgestemd zijn op wat kinderen minimaal nodig hebben en maximaal aankunnen. Zonder verborgen suikers. De gezondheidsclaims op verpakkingen mogen niet misleiden en alle voedingsmiddelen moeten de Nutri-Score vermelden. De kindnorm pleit ook voor een verbod op reclame voor ongezonde voedingsproducten die zich richt naar kinderen en jongeren, én vraagt om goedkopere gezonde voeding.
Meer over de kindnorm vind je in ons dossier op Goedgezind.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 15/03/2022, laatste update op: 17/03/2022Tags: gezonde voeding