Op reis vertrekken is altijd een hele bedoening: kleren, speelgoed, drinken, snacks! Maar wat af en toe vergeten raakt: de juiste reisdocumenten. Met dit lijstje kan je veilig op weg!

1) Identiteitsbewijs

Dit heb je altijd nodig, ook als je naar Europese landen trekt die net als wij tot de Schengenzone behoren. In principe zijn er geen grenscontroles tussen deze landen, maar in luchthavens en havens en bij bedreiging van de veiligheid (zoals bij terreurdreiging) mogen controles wel.

Kinderen jonger dan 12 jaar: Kids-ID
Kinderen ouder dan 12 jaar : identiteitskaart
Kinderen dat geen EU-burger is: paspoort en/of visum

Een identiteitskaart volstaat voor een 50-tal landen. Voor de andere heb je een paspoort nodig, soms met visum en/of inentingsbewijs. Bekijk via de site van Buitenlandse Zaken welke reisdocumenten je nodig hebt voor jouw bestemming.

Let op: deze documenten aanvragen kost tijd. Er bestaat een spoedprocedure, die de documenten een of twee dagen later kan leveren, maar dat kost je ook een pak meer. Voor meer informatie kan je terecht op de website van je woonplaats.

2) Europese Ziekteverzekeringskaart

De Europese Ziekteverzekeringskaart of EVZ is een bewijs dat je in orde bent met de ziekteverzekering. Je kan hem enkel gebruiken in de 28 EU-lidstaten, plus Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en IJsland voor onverwachte medische hulp en als je tijdelijk in het buitenland verblijft.

Je vraagt deze kaart best een week op voorhand aan bij je ziekenfonds. Bij de meeste kan dit zowel in een kantoor als online.

Let op! Deze kaart is niet geldig in privéziekenhuizen.

3) World Assistence Card

Als je naar een ander land reist dan de EU-lidstaten plus Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en IJsland, neem je best de World assistence card en medical assistence card van alarmcentrale MUTAS mee. Deze kan je meestal gewoon downloaden op de website van het ziekenfonds.

3) Kaart van de hospitalisatieverzekering

Wie een hospitalisatieverzekering heeft bij een privé-verzekeraar, neemt best ook deze kaart mee. Bel altijd voor je wordt opgenomen in het ziekenhuis!

4) Allergiekaart

Wie een ernstige allergie heeft (bijvoorbeeld bijen, penicilline, noten), draagt best een kaartje bij zich waarop dit staat.

5) Op reis met de grootouders: ouderlijke toestemming

Grootouders die op reis gaan met hun kleinkinderen, zetten de toestemming van de ouders best op papier. Dat kan via een standaardfomulier op de gemeente of een zelfgeschreven brief waarbij je de handtekening voor echt laat verklaren via de gemeente of stad van de woonplaats van de ouders. Buitenlandse Zaken raadt deze ‘ouderlijke toestemming’ enkel aan als het kind reist in ander gezelschap dan zijn ouders.

Niet noodzakelijk, wel handig:

  • een kopie van je paspoort/identiteitskaart
  • vaccinatiegegevens via de vaccinatiekaart of online via Vaccinet of de Patient Health Viewer die door de ziekenfondsen werd ontwikkeld)
  • kaart met je bloedgroep
  • reisbijstandsverzekering: dit dekt ook repatriëring en betaalt meer kosten terug dan de mutualiteit. Met deze verzekering kan je ook kosteloos naar huis reizen als een familielid op sterven is of overleden is of als er iets gebeurd is met je woning thuis
  • annuleringsverzekering: Dit zorgt ervoor dat je het geld van de reis kan terugvorderen als je naar huis wordt teruggeroepen

Nu de onderbroeken nog… !

An Declercq werkt op de Sociaal-Juridische dienst van de Gezinsbond, waar je als lid altijd terecht kan voor juridische vragen. Dit artikel verscheen eerder ook in onze gezinskrant De Bond.

Meer nieuws kan je volgen via de Facebookpagina van De Gezinsbond

Wil je lid worden? Klik hier

Gepubliceerd op: 26/06/2017, laatste update op: 08/03/2019

Tags: , ,