Op reis vertrekken is altijd een hele bedoening: kleren, speelgoed, drinken, snacks! Maar wat af en toe vergeten raakt: de juiste reisdocumenten. Met dit lijstje kun je veilig op weg!
1) Identiteitsbewijs
Je identiteitskaart heb je altijd nodig, ook als je naar Europese landen trekt die net als wij tot de Schengenzone behoren. In principe zijn er geen grenscontroles tussen deze landen, maar in luchthavens en havens en bij bedreiging van de veiligheid (zoals bij terreurdreiging) mogen controles wel.
– Kinderen jonger dan 12 jaar: Kids-ID
– Kinderen ouder dan 12 jaar: identiteitskaart
– Een kind dat geen EU-burger is: paspoort en/of visum
Een identiteitskaart volstaat voor een vijftigtal landen. Voor de andere heb je een paspoort nodig, soms met visum en/of inentingsbewijs. Bekijk op de site van Buitenlandse Zaken welke reisdocumenten je nodig hebt voor jouw bestemming.
Let op: deze documenten aanvragen kost tijd. Er bestaat een spoedprocedure, waarbij je de documenten een of twee dagen na de aanvraag krijgt, maar dat kost je ook een pak meer. Voor meer informatie over de aanvraagprocedures kun je terecht op de website van je woonplaats.
2) Europese Ziekteverzekeringskaart
De Europese Ziekteverzekeringskaart of EVZ is een bewijs dat je in orde bent met de ziekteverzekering. Je kunt de kaart alleen gebruiken in de 28 EU-lidstaten, plus Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en IJsland, voor onverwachte medische hulp en als je tijdelijk in het buitenland verblijft.
Je vraagt deze kaart het best een week van tevoren aan bij je ziekenfonds. Bij de meeste ziekenfondsen kan dit zowel in een kantoor als online.
Let op! Deze kaart is niet geldig in privéziekenhuizen.
3) World Assistance Card
Als je naar een ander land reist dan de EU-lidstaten, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en IJsland, neem je het best de World Assistance Card en Medical Assistance Card van alarmcentrale MUTAS mee. Doorgaans kun je deze kaarten gewoon downloaden op de website van het ziekenfonds.
3) Kaart van de hospitalisatieverzekering
Wie een hospitalisatieverzekering heeft bij een privé-verzekeraar, neemt het best ook deze kaart mee. Bel altijd voor je wordt opgenomen in een buitenlands ziekenhuis!
4) Allergiekaart
Als je een ernstige allergie hebt (bijvoorbeeld voor bijen, penicilline, noten), draag je het best een kaartje bij je waarop dit vermeld staat.
5) Op reis met de grootouders: ouderlijke toestemming
Grootouders die op reis gaan met hun kleinkinderen, zetten de toestemming van de ouders het best op papier. Dat kan via een standaardfomulier bij de Dienst Burgerzaken van je gemeente of met een zelfgeschreven brief waarbij je de handtekening voor echt laat verklaren bij de Dienst Burgerzaken van de woonplaats van de ouders. Buitenlandse Zaken raadt deze ‘ouderlijke toestemming’ alleen aan als het kind in ander gezelschap dan zijn ouders reist.
Niet noodzakelijk, wel nuttig:
- een kopie van je paspoort/identiteitskaart
- vaccinatiegegevens via de vaccinatiekaart of online via Vaccinet of de Patient Health Viewer die door de ziekenfondsen werd ontwikkeld
- bloedgroepkaart
- reisbijstandsverzekering: zo’n verzekering dekt ook repatriëring en betaalt meer kosten terug dan het ziekenfonds. Met deze verzekering kun je ook kosteloos naar huis reizen als een familielid op sterven ligt of overleden is of als er iets gebeurd is met je woning thuis
- annuleringsverzekering: met deze verzekering kun je het geld van de reis terugvorderen als je naar huis wordt teruggeroepen
Nu alleen de onderbroeken nog… !
LEES OOK > Eerste hulp op reis: wat neem je mee?
Dit artikel verscheen eerder in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook op Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 26/06/2017, laatste update op: 21/08/2020