Rode Neuzen Dag wordt in 2019 al voor de vierde keer georganiseerd. De voorbije jaren lag het zwaartepunt bij jongeren met mentale problemen. Nu wil de actie van VTM, Q-Music en Belfius inzetten op het welzijn van alle jongeren. De Gezinsbond engageert zich als supporting partner, BOTsing-redactrice en schrijfster Sarah Van Gysegem zal als jongerenexpert van de Gezinsbond toelichting geven.

Alle jongeren mentaal, fysiek en sociaal weerbaar maken: een ambitieus én broodnodig streven. Cijfers van iVox tonen aan dat het welzijn van onze jongeren onder druk staat. Druk om te presteren op school, druk om er goed uit te zien, erbij te horen en genoeg vrienden te hebben. Druk ook van de smartphone, om mee te zijn, om ‘geliket’ te worden.

“Omdat we zien dat mentale problemen vaak samenhangen met fysieke en sociale onzekerheden, is het nodig dat we onze focus verruimen”, aldus Birgit Van Mol, ambassadrice voor Rode Neuzen Dag.

>> 4 oorzaken waarom welzijn van onze jongeren onder druk staat

Sarah Van Gysegem (‘Typisch tieners’): “Als je weet dat 40 % van de jongeren élke dag stress voelt, kun je moeilijk spreken van een zalig onbezorgde jeugd. Het is tijd. Hoog tijd dat we jongeren helpen. Dat we honderd procent inzetten op hun gezondheid en ervoor zorgen dat ze zich beter voelen. In hun hoofd, in hun vel, in hun lichaam. Op school en thuis. Online en offline. Ik kan alleen maar toejuichen dat Rode Neuzen Dag dit jaar volop inzet op weerbaarheid.”

Campagne met, voor en door scholen

De campagne richt zich in 2019 voornamelijk naar scholen, omdat jongeren daar het meest tijd doorbrengen. Ze krijgen steun en inspiratie vanuit de organisatie om hun geldinzamelacties te kunnen organiseren.

“Scholen mogen het geld dat ze ophalen met hun eigen actie integraal houden, aangevuld met de acties die in de rest van Vlaanderen worden georganiseerd”, licht Sam De Bruyn, ambassadeur van de actie, nog toe.

De campagne werd afgetrapt op 7 mei en kent zijn hoogtepunt met de slotshow op 29 november. Jongeren en scholen worden uitgenodigd hun engagement te tonen door die dag een Rode Neuzen feest te organiseren.

Alle informatie, registratie en inspiratie via rodeneuzendag.be.

Gepubliceerd op: 24/10/2019, laatste update op: 31/01/2020

Tags: , , ,