Alleenstaande ouders zijn het minst tevreden met hun leven van alle Vlamingen. Gemiddeld geven ze hun leven een 6,8 op 10. De belangrijkste redenen zijn inkomen, woning en levensstandaard.

Kom je rond of niet? Dat bepaalt hoe tevreden je bent met het leven. Hoe moeilijker je rondkomt, hoe minder tevreden. Wie het lastig heeft de eindjes aan elkaar te knopen, geeft zijn of haar leven 6,1 op 10. Wie comfortabel kan leven, scoort een 8.

Moeilijk of comfortabel rondkomen

Alleenstaanden komen moeilijker rond dan andere groepen. Bij single mama’s en papa’s is dat 41 procent, bij samenwonende ouders slechts 13 procent.

Er zijn eenoudergezinnen die comfortabel kunnen leven, maar ze zijn met een pak minder dan in de andere groepen: 11 procent versus 35 procent bij de samenwonenden. Hogeropgeleiden hebben het gemakkelijker om comfortabel rond te komen.

Inkomen

De reden waarom alleenstaande ouders vaker worstelen, is niet ver te zoeken: ze hebben maar één inkomen én de kosten van de kinderen.

Alleenstaande ouders zijn ook meer ontevreden zijn over hun inkomen (39 procent) dan samenwonende ouders (21 procent) en samenwonenden zonder kinderen (17 procent). Ze zijn gemiddeld ook minder tevreden over hun levensstandaard (24 procent) en woning.

Levenstevredenheid

Gemiddeld scoren de Vlamingen 7,6 op 10. Dat cijfer verschilt nogal van leefsituatie tot leefsituatie: alleenstaanden met kinderen geven zichzelf 6,8, samenwonenden zonder kinderen 7,9. Wie kinderen heeft en samenwoont, is maar iets minder tevreden: 7,7. Wie bij de ouders woont, scoort gemiddeld en wie alleen woont zonder kinderen, geeft zijn leven  7,2.

Het probleem tijd

Tijd en vrije tijd zijn voor beide groepen ouders een probleem. Een kwart van de ouders is ontevreden tot heel ontevreden met de hoeveelheid tijd ze hebben om alles gedaan te krijgen. Eén op vijf alleenstaande ouders is ook ontevreden met hoe ze hun vrije tijd kunnen besteden. Daar scoren samenwonende ouders beter, maar niet zo goed als de mensen zonder kinderen.

Eerder bleek ook al dat alleenstaande ouders het meest stress op het werk ervaren en het moeilijkst hebben om vakantie-opvang te regelen voor de kinderen.

Wat wij bieden

De Gezinsbond is er voor alle gezinnen, ook voor alleenstaanden. We streven er bewust naar ook in onze vormingen (bv ‘Een kind, twee huizen’), opleidingen en ledenkortingen rekening te houden met alleenstaanden. Ons blad Enig Stuk staat boordevol informatie voor alleenstaanden en is gratis te bestellen. Gezinssport Vlaanderen biedt ook vakanties aan voor eenoudergezinnen.

Volg meer updates via Facebook of word lid van De Gezinsbond en geniet van de vele voordelen.

Gepubliceerd op: 23/05/2017, laatste update op: 02/07/2020

Tags: , , , ,