Als we zo verder leven, dan volstaat de Aarde binnenkort niet meer om iedereen te voorzien in voeding. Door duurzame keuzes te maken kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen. In de reeks ‘Meer dan mijn kassaticket’ willen Rikolto, de Gezinsbond en een pak andere organisaties supermarkten aansporen de duurzame keuzes gemakkelijker te maken.

Dagelijks een gezonde lunch voorzien voor je gezin, geen gemakkelijker opdracht. Als je het zelf wil doen, is het vaak zoeken naar inspiratie. (die kan je hier opdoen!) Maar zeker on-the-go een gezonde lunch kopen, blijkt het een hele uitdaging.

Gezonde lunch kopen, kan dat wel?

Ook Lobke kan daarbij wel wat hulp gebruiken. Ze schrijft er over in de ‘Beste supermarkt’-reeks:

Tijdens mijn vrije zomerdagen durven wij als dagtrippers van het eerste uur impulsief beslissen om weer een nieuw avontuur uit te testen. Eten? Daarvoor stoppen we wel onderweg, want supermarkten vind je toch overal. Dat is snel gefikst: een gezonde hap uit het rek halen, betalen en verder op stap. Easypeasy, of dat dacht ik toch.

Want wat blijkt? Tijdens mijn zoektocht naar meeneemgerechtjes, verval ik al snel in de klassieke geprepareerde dikke boterhammen, veel te vettige smoskes met kaas en hesp of americain préparé met ook nog eens veel te veel mayonaise? Zelfs die overheerlijke veggie slaatjes in plastieken verpakkingen (!) zitten vol mayonaise of vettige dressing. Dan maar een worstenbrood, een droge pistolet of een koffiekoek. Of gewoon op onze kin kloppen.

Dus, [beste supermarkt], zou u er misschien voor willen zorgen dat ik in het vervolg tijdens onze volgende weekenduitstap gewoon een supermarkt kan binnenlopen en voor elk lid van mijn gezin een lunch met minder rommel in kan kopen?

Wat dacht u van een gezonde groentebar in elke supermarkt met voorgesneden groentjes? Zo ééntje misschien waarbij je je eigen gezonde lunch kan samenstellen? Lijkt me heerlijk. En ja, dat mag veggie zijn, hoe meer hoe liever. En ook nog eens duurzaam en gezond, toch beste supermarkt?

Logische keuze

Ook de Gezinsbond vindt gezonde voeding voor gezinnen ontzettend belangrijk, daarom vragen we een kindnorm in voeding. De gezonde keuze moet de logische en automatische keuze zijn voor gezinnen. Dat kan enkel als ook de supermarkten hun steentje bijdragen.

Welke maatregelen nog zouden helpen om gezinnen gezonder te laten eten, kan je hier lezen.

Meer info

De [Beste supermarkt]-reeks is een samenwerking van Maison Slash met Rikolto (Vredeseilanden), en verschillende andere partners zoals Gezinsbond, Fairtrade België, KVLV, Femma en Test Aankoop. Samen bundelen we onze stemmen richting supermarkten en retailers. In de loop van 2018 zullen daartoe nog verschillende ‘brieven aan supermarkten’ met belangrijke vragen worden gelanceerd.
 
Gepubliceerd op: 07/09/2018, laatste update op: 08/11/2021

Tags: , , ,